Acromioclaviculair (AC) gewricht artrose of letsel is een veel voorkomende aandoening van de schouder wat voor pijn en hinder tijdens de dagelijkse bezigheden kan zorgen.

ac-gewricht pijn schouder artrose
AC-gewricht en Schoudergewricht

Het acromion is het deel van het schouderblad wat als het dak van het schoudergewricht werkt. Het schouderblad scharniert met het sleutelbeen aan de voorzijde van de schouder en wordt op spanning gezet bij het liggen op de schouder.

Deze aandoening komt vaak of door een ongeluk of door zwaar gebruik van de schouder.

Het klassieke voorbeeld is de jonge gewichtheffer die met het bankdrukken het AC-gewricht bezeerd. Pijn van het aangedane gewricht kan onbehandeld zelfs tot jaren na de overbelasting nog aanwezig blijven.

Wat zijn de symptomen?

Typische klachten zijn pijn vóór en op de schouder. De pijn wordt erger als de arm over de borst wordt gehouden omdat deze beweging het gewricht op spanning zet. Patiënten kunnen niet meer op de schouder liggen, hebben last als ze boven hun hoofd moeten werken,… Omdat het gewricht vlak onder de huid ligt is een zwelling op de schouder vaak te zien en te voelen.

ac gewricht pianotoets fenomeen letsel schouder
Typische zwelling bij AC-gewricht letsel

Behandeling:

In simpele gevallen heeft een injectie met een pijnstillende ontstekingsremmer vaak een goed effect. Na deze injectie wordt aangeraden om langzaam de activiteiten op te bouwen naar het oude niveau. Vaak is een serie injecties nodig.

Bij instabiliteit van het AC-gewricht (met pianotoets fenomeen) wordt er gekozen voor het versterken van de stabiliserende ligamenten door middel van prolotherapie.

Wanneer de ligamenten van het AC-gewricht verstevigd zijn verbetert de stabiliteit van het AC-gewricht. Een gestabiliseerd AC-gewricht is veel minder blessuregevoelig en kan meer belasting verdragen tijdens het werk of het sporten. Deze behandeling is ook aan te raden bij actieve patiënten die hun schouder professioneel of hobbymatig niet minder willen gaan belasten.

Simpel gezegd stimuleert prolotherapie het lichaam om pijnlijke gebieden te genezen. Dit gebeurt door het uitlokken van een lichaamseigen genezingsreactie in ligamenten om het gewricht heen. Door deze reactie geneest het lichaam de beschadigde ligamenten. Prolotherapie werkt herstellend voor het letsel mits u kandidaat bent voor de behandeling.

START TYPING AND PRESS ENTER TO SEARCH