Typische klachten zijn:

 • pijn aan de zijkant van het bovenbeen,

 • pijn bij het liggen op de pijnlijke zijde,

 • pijn bij opstaan uit een stoel,

 • niet lang kunnen lopen,

 • uitstraling langs de zijkant van het been naar de knie.

 • Door de klachten gaan mensen vaak waggelend lopen en kunnen klachten van de knie en rug optreden door het veranderde looppatroon.

  Blauw: slijmbeurs op het benige uitsteeksel van het bovenbeen
  Blauw: slijmbeurs op het benige uitsteeksel van het bovenbeen (trochanter)

  Langs de zijkant van het bovenbeen loopt een lange pees. Deze pees schuurt bij elke stap over de trochanter (benige uitsteeksel die aan de zijkant van het bovenbeen te voelen is). Om deze beweging te smeren zit er tussen de pees en de trochanter een slijmbeurs. Een structuur die te vergelijken is met een plastic zakje waar een laagje water in zit: de twee plastic bladen glijden makkelijk en moeiteloos over elkaar.

  Door overbelasting kan de slijmbeurs gaan ontsteken, gaan zwellen en voor pijn en ongemak zorgen. Bij jonge patiënten zien we regelmatig overbelastingsletsel van de slijmbeurs vaak door hardlopen.

  Bijna alle patiënten die last hebben van zogenaamde slijmbeursontsteking hebben een peesaandoening van de lange pees langs de zijkant van het bovenbeen.
  Dit is een overbelasting van de IT-band / tractus iliotibialis.

  De Tractus Iliotibialis in het midden van het bovenbeen te zien.
  De Tractus Iliotibialis in het midden van het bovenbeen te zien.

Dit is de reden waarom de pijn vaak langs het bovenbeen naar de knie kan uitstralen!

Traditionele behandeling van deze klachten is een injectie met een ontstekingsremmer: corticosteroïden. Deze injectie zorgt voor lokale ontstekingremming en pijnstilling. In milde gevallen is deze injectie afdoende echter in veel gevallen is dit een tijdelijke oplossing.

Deze klachten kunnen onbehandeld erg lang aanhouden. Dit komt omdat deze pees en de slijmbeurs een slecht natuurlijk herstelvermogen hebben.  Wat in dit geval nodig zou zijn is dus om dit herstelvermogen te stimuleren en te helpen om dit letsel te kunnen genezen!

Prolotherapie is een injectietherapie waarbij we door het gebruik van glucose de lichaamseigen genezingsreactie (inflammatoire respons) kunnen stimuleren om het lichaam een kans te geven om dit letsel te herstellen.

Hierdoor zal u minder pijn hebben of pijnvrij worden. Niet omdat we pijnstillers gebruiken, maar omdat het pijnlijke gebied gezonder is geworden.

Prolotherapie is altijd een serie van behandelingen. Gemiddeld behandeling per week. Dit neemt gewoonlijk een aantal weken in beslag.

Het gebruik van ontstekingsremmende medicijnen zoals Diclofenac of Ibuprofen, of een recente injectie met ontstekingsremmers (corticosteroĂŻden) gaan niet samen met Prolotherapie. Deze medicijnen remmen de genezingsreactie die we juist willen uitlokken met de behandeling!
Paracetamol is een pijnstiller die dit effect niet heeft en is dus toegestaan.

Referenties:

Fitzpatrick J, Bulsara MK, O'Donnell J, McCrory PR, Zheng MH. The
Effectiveness of Platelet-Rich Plasma Injections in Gluteal Tendinopathy: A
Randomized, Double-Blind Controlled Trial Comparing a Single Platelet-Rich Plasma
Injection With a Single Corticosteroid Injection. Am J Sports Med. 2018 Jan
1:363546517745525. doi: 10.1177/0363546517745525. [Epub ahead of print] PubMed
PMID: 29293361.

START TYPING AND PRESS ENTER TO SEARCH