Wat is een Myers Cocktail of Intraveneuze Vitamine Therapie?

Intraveneuze vitamine therapie is de intraveneuze toediening (direct in de bloedbaan via een dun infuusnaaldje) van vitaminen, mineralen, aminozuren en antioxidanten aan de patiënt.

Het doel van deze behandeling is om deze stoffen in een hoge concentratie aan de cellen van het lichaam te geven op een manier dat de maag en darmen worden overgeslagen.

Alle vitaminen en mineralen die via de orale route (dus normaal geslikt worden) moeten eerst worden opgenomen in de dunne darm waarna ze worden gefilterd in de lever. Dit proces heet het “first-pass-effect” en kan de vitaminen en mineralen minder effectief of zelfs ineffectief maken.

Het is onmogelijk om met orale supplementen de hoge hoeveelheden te bereiken die wij veilig intraveneus kunnen geven. Als grote hoeveelheden vitamines en mineralen oraal ingenomen worden resulteert die vaak in maagklachten en diarree. Ongeveer 10-25% van wat ingenomen is komt uiteindelijk op de bestemming aan. Met de intraveneuze behandeling omzeilen we de darmen en de lever. Zo vermijden we problemen met slechte opname en kunnen we een hoge dosis veilig en effectief geven.

Vitamines en mineralen zijn het fundament die het lichaam nodig heeft om optimaal te functioneren. De ervaring is dat een vitamine- of mineraaltekort veel chronische aandoeningen kan verergeren of zelfs veroorzaken. Deze ervaring komt voort uit jarenlange observaties van artsen wereldwijd die zich op deze behandelingen hebben toegelegd.

We zien een grote behoefte voor deze aanvullingen bij patiënten die slecht genezen, een slecht dieet hebben, veel stress hebben, slecht slapen, roken, weinig lichaamsbeweging hebben of juist lichamelijk uitgeput zijn door te veel sporten.

Patiënten met moeilijkheden om voeding te verteren; een slechte pH in de maag hebben, “leaky gut” syndroom of een maag- of darmoperatie hebben gehad hebben per definitie een slechte opname van micronutriënten. Dit kan leiden tot een lusteloosheid, energietekorten, bloedarmoede, spierkrampen, om maar een paar symptomen te noemen.

Patiënten met een maagverkleining zijn individuen die de grootste baat hebben van intraveneuze toediening van vitaminen en mineralen. Met een maagverkleining wordt een belangrijk stuk van het maag- darmstelsel die vitamines opneemt overgeslagen. B-vitamines, ijzer en mineraaltekorten zijn een van de meest voorkomende verschijnselen na een maagverkleining.  Levenslange intraveneuze aanvulling is noodzakelijk.

De Myers Cocktail:

In de jaren ’60 combineerde Dr. John Myers, internist in het Johns Hopkins Hospital in Baltimore, voor het eerst een aantal vitaminen en mineralen in een “cocktail”.
De Myers Cocktail, zoals wij hem ook aanbieden bestaat uit:

Magnesium

Calcium

Vitamine C

Vitamine B-complex

Vitamine B6

Vitamine B12

Deze mix is een klassieker geworden omdat de vitaminen en mineralen erg veilig zijn om toe te dienen en voor veel verschillende doeleinden effectief kunnen zijn.

Prijs van de Myers Cocktail is €150

De Uitgebreide Myers Cocktail:


Het verschil van de Myers Cocktail zijn hogere doseringen van:

Vitamine C

Vitamine B-complex

Vitamine B6

Vitamine B12

En de toevoeging van:

Foliumzuur

Selenium

Arginine

Zink

Glutathion – het sterkte anti-oxidant van ons lichaam

Prijs van de Uitgebreide Myers Cocktail is €200

Glutathion: het “Master Anti-Oxidant” is een zeer belangrijk molecuul wat in elke menselijke cel te vinden is. Het werkt als de belangrijkste intracellulaire beschermer tegen oxidatieve stress. Glutathion is aan aminozuur die beschermend werkt voor belangrijke componenten in de cel door “Reactive Oxygen Species” (ROS) zoals vrije radicalen, peroxiden en zware metalen.
Glutathion is het meest krachtige antioxidant in het lichaam die alle cellen beschermt tegen oxidatie. Omdat deze functie zo belangrijk is, is een daling van de glutathion niet wenselijk! Bijna elke chronische aandoening is gelinkt aan een laag glutathion in de cel! Dit betekent niet een direct causaal verband maar dit geeft wel het belang van glutathion aan.
Glutathion beschermt de huid, lens, cornea en netvlies tegen stralingsschade en helpt detoxificatie-pathways in de lever, nieren, longen en andere organen om de dagelijkse blootstelling aan toxines te verwerken.
Glutathion heeft een slechte orale absorptie en is snel afgebroken door enzymen in het spijsverteringskanaal. Intraveneuze toediening van glutathion is superieur.

Toediening:

De Myers Cocktail (ook Uitgebreide Myers Cocktail) wordt in een periode van 10 minuten langzaam intraveneus toegediend door middel van een “IV-Push”, dat wilt zeggen een langzame injectie via het infuusnaaldje. Op deze manier bereiken we hoge concentraties in het bloed en in de extra-cellulaire matrix (de bindweefsel die alle cellen omringt) die NIET bereikbaar zijn orale suppletie.
De twee meest voorkomende bijwerkingen tijdens de behandeling zijn: smaak van vitamines die kan opkomen in de mond van binnen uit en een mild gevoel van warmte die vaak begint in de keel en naar het hoofd of buik kan trekken (bekende flushing effect van Magnesium). Beide bijwerkingen zijn 100% veilig en normaal en trekken tijdens de behandeling weer weg. Wereldwijd worden jaarlijks miljoenen intraveneuze vitamine behandelingen veilig uitgevoerd.

We raden de meeste patiënten aan om te starten met een serie van 3 wekelijkse behandelingen.
Op deze manier kunnen op een korte termijn de volle voordelen geven van een degelijke aanvulling.

Enkele voorbeelden van aandoeningen die regelmatig verbeteren met behandeling in onze praktijk:

Vermoeidheid, migraines, fibromyalgie, depressie, spierspasmes of spontane spierkrampen, slecht slapen, STRESS! , kwaliteit van leven. We zien in de praktijk vaak een verbetering van de energie en gemoedstoestand).

Atletisch vermogen, voor sneller herstel, betere prestaties en uithoudingsvermogen, of als athleten overtraind raken kan een serie Myers Cocktails het lichaam een duw in de rug geven om in een korte tijd weer fit te krijgen.

We zien dat acute virale aandoeningen zoals een verkoudheid veel sneller kunnen opknappen en chronische infecties kunnen verbeteren.

We behandelen veel mensen met rug- en gewrichtsklachten. Veel mensen genezen zoals we verwachten in een aantal weken / maanden van acute of chronische musculoskeletale aandoeningen, maar niet iedereen.
Mensen die slecht of langzaam herstellen van klachten waar een gezond persoon een veel kortere tijd voor nodig heeft komen ook in aanmerking voor de Myers Cocktail.

Bij mannen vanaf de middelbare leeftijd is een laag testosteron-niveau in het bloed vaak een oorzaak van trage genezing en dus hardnekkige blessures. Aanvulling met bioidentieke testosteron, zodat de testosteronwaarden van laag naar de hoog-normale range komen, kan een verschil van dag en nacht betekenen. Naast het normale verouderingsproces, het effect van overmatig alcoholgebruik, obesitas, slecht dieet en bewegingspatroon, zien wij met enige regelmaat ook door morfinegebruik een te laag testosteron. Deze patiënten zijn vaak goed geholpen met aanvulling naar de normale niveau’s. Magnesium en Zink in de Myers Cocktail kunnen een positief effect hebben op de testosteron-spiegel maar vaak is extra aanvulling nodig.

Wat zijn de risico’s ?

De Myers Cocktail is al aan miljoenen patiënten gegeven zonder grote problemen. Dit komt door de veiligheid van de vitaminen en mineralen en de afgemeten doseringen en verhoudingen in het infuus. Geen enkele medische behandeling is geheel zonder risico, zo is er een zeer klein risico op een lokale irritatie of infectie van de plek waar we geprikt hebben. Een tip om dit te voorkomen is om genoeg water te drinken voor de behandeling zodat we makkelijk een geschikt bloedvaatje kunnen vinden.

Er zijn gevallen waar we onze behandeling op moeten aanpassen:

Patiënten met verminderde nierfunctie: Met een simpele aanpassing van een aantal doseringen kunnen we problemen zoals overvulling met vocht voorkomen.

Patiënten met een lage bloeddruk: Intraveneuze toediening van magnesium helpt erg goed om de bloeddruk te verlagen, dus als je al een lage bloeddruk hebt moeten we de doseringen aanpassen van Magnesium om een nog lagere bloeddruk te voorkomen.

Patiënten met hartklachten of bloeddrukmedicijnen: We houden rekening met Calcium als de patiënt calciumverlagende medicijnen zoals amlodipine, nifedipine, etc.

G-6-PD-deficientie (Favisme of bonenziekte) is een genetische mutatie die voorkomt bij mensen van Afrikaanse of Mediterrane origine. Patiënten met deze mutatie kunnen niet tegen vitamine C en kan leiden tot hemolyse en uiteindelijk bloedarmoede. Patiënten met een G-6-PD-deficientie zijn hier in het algemeen van bewust. Patiënten met familieleden met Favisme moeten hier eerst op getest worden voordat wij U kunnen behandelen.

Referenties:

Jureidini JMcHenry L BThe illusion of evidence based medicine doi:10.1136/bmj.o702

Howick J, Koletsi D, Ioannidis JPA, Madigan C, Pandis N, Loef M, Walach H, Sauer S, Kleijnen J, Seehra J, Johnson T, Schmidt S. Most healthcare interventions tested in Cochrane Reviews are not effective according to high quality evidence: a systematic review and meta-analysis. J Clin Epidemiol. 2022 Aug;148:160-169. doi: 10.1016/j.jclinepi.2022.04.017. Epub 2022 Apr 18. PMID: 35447356.
Rozemeijer S, de Grooth HJ, Elbers PWG, Girbes ARJ, den Uil CA, Dubois EA, Wils EJ, Rettig TCD, van Zanten ARH, Vink R, van den Bogaard B, Bosman RJ, Oudemans-van Straaten HM, de Man AME. Early high-dose vitamin C in post-cardiac arrest syndrome (VITaCCA): study protocol for a randomized, double-blind, multi-center, placebo-controlled trial. Trials. 2021 Aug 18;22(1):546. doi: 10.1186/s13063-021-05483-3. PMID: 34407846; PMCID: PMC8371424.

Böttger F, Vallés-Martí A, Cahn L, Jimenez CR. High-dose intravenous vitamin C, a promising multi-targeting agent in the treatment of cancer. J Exp Clin Cancer Res. 2021 Oct 30;40(1):343. doi: 10.1186/s13046-021-02134-y. PMID: 34717701; PMCID: PMC8557029.

Boretti A, Banik BK. Intravenous Vitamin C for reduction of cytokines storm in Acute Respiratory Distress Syndrome [published online ahead of print, 2020 Apr 21]. PharmaNutrition. 2020;12:100190. doi:10.1016/j.phanu.2020.100190

Grant WB, Lahore H, McDonnell SL, Baggerly CA, French CB, Aliano JL, Bhattoa
HP. Evidence that Vitamin D Supplementation Could Reduce Risk of Influenza and
COVID-19 Infections and Deaths. Nutrients. 2020 Apr 2;12(4). pii: E988. doi:
10.3390/nu12040988. Review. PubMed PMID: 32252338.

Martineau AR, Jolliffe DA, Greenberg L, et al. Vitamin D supplementation to prevent acute respiratory infections: individual participant data meta-analysis. Health Technol Assess. 2019;23(2):1–44. doi:10.3310/hta23020

Prietl B, Treiber G, Pieber TR, Amrein K. Vitamin D and immune function. Nutrients. 2013;5(7):2502–2521. Published 2013 Jul 5. doi:10.3390/nu5072502

Medrano M, Carrillo-Cruz E, Montero I, Perez-Simon JA. Vitamin D: Effect on Haematopoiesis and Immune System and Clinical Applications. Int J Mol Sci. 2018;19(9):2663. Published 2018 Sep 8. doi:10.3390/ijms19092663

Bitetto D, Fabris C, Fornasiere E, et al. Vitamin D supplementation improves response to antiviral treatment for recurrent hepatitis C. Transpl Int. 2011;24(1):43–50. doi:10.1111/j.1432-2277.2010.01141.x

Yokoyama S, Takahashi S, Kawakami Y, et al. Effect of vitamin D supplementation on pegylated interferon/ribavirin therapy for chronic hepatitis C genotype 1b: a randomized controlled trial. J Viral Hepat. 2014;21(5):348–356. doi:10.1111/jvh.12146

Coelho L, Cardoso SW, Luz PM, et al. Vitamin D3 supplementation in HIV infection: effectiveness and associations with antiretroviral therapy. Nutr J. 2015;14:81. Published 2015 Aug 18. doi:10.1186/s12937-015-0072-6

Saper RB, Rash R. Zinc: an essential micronutrient. Am Fam Physician. 2009;79(9):768–772.

Barnett JB, Hamer DH, Meydani SN. Low zinc status: a new risk factor for pneumonia in the elderly?. Nutr Rev. 2010;68(1):30–37. doi:10.1111/j.1753-4887.2009.00253.x

Wessels I, Maywald M, Rink L. Zinc as a Gatekeeper of Immune Function. Nutrients. 2017;9(12):1286. Published 2017 Nov 25. doi:10.3390/nu9121286

Prasad AS. Zinc: role in immunity, oxidative stress and chronic inflammation. Curr Opin Clin Nutr Metab Care. 2009;12(6):646–652. doi:10.1097/MCO.0b013e3283312956

Martinez-Estevez NS, Alvarez-Guevara AN, Rodriguez-Martinez CE. Effects of zinc supplementation in the prevention of respiratory tract infections and diarrheal disease in Colombian children: A 12-month randomised controlled trial. Allergol Immunopathol (Madr). 2016;44(4):368–375. doi:10.1016/j.aller.2015.12.006

Rerksuppaphol S, Rerksuppaphol L. A randomized controlled trial of zinc supplementation in the treatment of acute respiratory tract infection in Thai children. Pediatr Rep. 2019;11(2):7954. Published 2019 May 23. doi:10.4081/pr.2019.7954

Hemilä H. Zinc lozenges and the common cold: a meta-analysis comparing zinc acetate and zinc gluconate, and the role of zinc dosage. JRSM Open. 2017;8(5):2054270417694291. Published 2017 May 2. doi:10.1177/2054270417694291

Liguori I, Russo G, Curcio F, et al. Oxidative stress, aging, and diseases. Clin Interv Aging. 2018;13:757–772. Published 2018 Apr 26. doi:10.2147/CIA.S158513

Carr AC, Maggini S. Vitamin C and Immune Function. Nutrients. 2017;9(11):1211. Published 2017 Nov 3. doi:10.3390/nu9111211

Hemilä H, Chalker E. Vitamin C for preventing and treating the common cold. Cochrane Database Syst Rev. 2013;(1):CD000980. Published 2013 Jan 31. doi:10.1002/14651858.CD000980.pub4

Bucher A, White N. Vitamin C in the Prevention and Treatment of the Common Cold. Am J Lifestyle Med. 2016;10(3):181–183. Published 2016 Feb 9. doi:10.1177/1559827616629092

Li J. Evidence is stronger than you think: a meta-analysis of vitamin C use in patients with sepsis. Crit Care. 2018;22(1):258. Published 2018 Oct 11. doi:10.1186/s13054-018-2191-x

Fowler Iii AA, Kim C, Lepler L, et al. Intravenous vitamin C as adjunctive therapy for enterovirus/rhinovirus induced acute respiratory distress syndrome. World J Crit Care Med. 2017;6(1):85–90. Published 2017 Feb 4. doi:10.5492/wjccm.v6.i1.85

Maggini S, Pierre A, Calder PC. Immune Function and Micronutrient Requirements Change over the Life Course. Nutrients. 2018;10(10):1531. Published 2018 Oct 17. doi:10.3390/nu10101531

Ali A, Njike VY, Northrup V, Sabina AB, Williams AL, Liberti LS, Perlman AI,
Adelson H, Katz DL. Intravenous micronutrient therapy (Myers' Cocktail) for
fibromyalgia: a placebo-controlled pilot study. J Altern Complement Med. 2009
Mar;15(3):247-57. doi: 10.1089/acm.2008.0410. PubMed PMID: 19250003; PubMed
Central PMCID: PMC2894814.
Forman HJ, Zhang H, Rinna A. Glutathione: overview of its protective roles,
measurement, and biosynthesis. Mol Aspects Med. 2009 Feb-Apr;30(1-2):1-12. doi:
10.1016/j.mam.2008.08.006. Epub 2008 Aug 30. Review. PubMed PMID: 18796312;
PubMed Central PMCID: PMC2696075.
Schulz JB, Lindenau J, Seyfried J, Dichgans J. Glutathione, oxidative stress
and neurodegeneration. Eur J Biochem. 2000 Aug;267(16):4904-11. Review. PubMed
PMID: 10931172.
Viña J, Gomez-Cabrera MC, Lloret A, Marquez R, Miñana JB, Pallardó FV, Sastre 
J. Free radicals in exhaustive physical exercise: mechanism of production, and
protection by antioxidants. IUBMB Life. 2000 Oct-Nov;50(4-5):271-7. Review.
PubMed PMID: 11327321.

Reed JC. Magnesium therapy in musculoskeletal pain syndromes — retrospective review of clinical results. Magnes Trace Elem 1990;9:330.

Shealy CN, Cady RK, Veehoff D, et al. Magnesium deficiency in depression and chronic pain. Magnes Trace Elem 1990;9:333.

Plotnikoff GA, Quigley JM. Prevalence of severe hypovitaminosis D in patients 
with persistent, nonspecific musculoskeletal pain. Mayo Clin Proc. 2003
Dec;78(12):1463-70. PubMed PMID: 14661675.
Snyder PJ, Bhasin S, Cunningham GR, Matsumoto AM, Stephens-Shields AJ, Cauley 
JA, Gill TM, Barrett-Connor E, Swerdloff RS, Wang C, Ensrud KE, Lewis CE, Farrar 
JT, Cella D, Rosen RC, Pahor M, Crandall JP, Molitch ME, Cifelli D, Dougar D,
Fluharty L, Resnick SM, Storer TW, Anton S, Basaria S, Diem SJ, Hou X, Mohler ER 
3rd, Parsons JK, Wenger NK, Zeldow B, Landis JR, Ellenberg SS; Testosterone
Trials Investigators.. Effects of Testosterone Treatment in Older Men. N Engl J
Med. 2016 Feb 18;374(7):611-24. doi: 10.1056/NEJMoa1506119. PubMed PMID:
26886521.
van Leeuwen R, Boekhoorn S, Vingerling JR, Witteman JC, Klaver CC, Hofman A,
de Jong PT. Dietary intake of antioxidants and risk of age-related macular
degeneration. JAMA. 2005 Dec 28;294(24):3101-7. PubMed PMID: 16380590.
Knekt P, Ritz J, Pereira MA, O'Reilly EJ, Augustsson K, Fraser GE, Goldbourt
U, Heitmann BL, Hallmans G, Liu S, Pietinen P, Spiegelman D, Stevens J, Virtamo
J, Willett WC, Rimm EB, Ascherio A. Antioxidant vitamins and coronary heart
disease risk: a pooled analysis of 9 cohorts. Am J Clin Nutr. 2004
Dec;80(6):1508-20. PubMed PMID: 15585762.
Myint PK, Luben RN, Welch AA, Bingham SA, Wareham NJ, Khaw KT. Plasma vitamin 
C concentrations predict risk of incident stroke over 10 y in 20 649 participants
of the European Prospective Investigation into Cancer Norfolk prospective
population study. Am J Clin Nutr. 2008 Jan;87(1):64-9. PubMed PMID: 18175738.

Steinbrenner H, Al-Quraishy S, Dkhil MA, Wunderlich F, Sies H. Dietary selenium in adjuvant therapy of viral and bacterial infections. Adv Nutr. 2015;6(1):73–82. Published 2015 Jan 15. doi:10.3945/an.114.007575

Lin Z, Li Y, Gong G, et al. Restriction of H1N1 influenza virus infection by selenium nanoparticles loaded with ribavirin via resisting caspase-3 apoptotic pathway. Int J Nanomedicine. 2018;13:5787–5797. Published 2018 Sep 26. doi:10.2147/IJN.S177658

Qian B, Shen S, Zhang J, Jing P. Effects of Vitamin B6 Deficiency on the Composition and Functional Potential of T Cell Populations. J Immunol Res. 2017;2017:2197975. doi:10.1155/2017/2197975

Case HS (2018) Vitamin C questions answered. Orthomolecular Medicine News Servicehttp://orthomolecular.org/resources/omns/v14n12.shtml.

Gonzalez MJ, Berdiel MJ, Duconge J (2018) High dose vitamin C and influenza: A case report. J Orthomol Med. June, 2018, 33(3). https://isom.ca/article/high-dose-vitamin-c-influenza-case-report.

Gorton HC, Jarvis K (1999) The effectiveness of vitamin C in preventing and relieving the symptoms of virus-induced respiratory infections. J Manip Physiol Ther, 22:8, 530-533. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10543583

Hemilä H (2017) Vitamin C and infections. Nutrients. 9(4). pii:E339. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28353648.

Hickey S, Saul AW (2015) Vitamin C: The real story. Basic Health Pub. ISBN-13: 978-1591202233.

Levy TE (2014) The clinical impact of vitamin C. Orthomolecular Medicine News Servicehttp://orthomolecular.org/resources/omns/v10n14.shtml

OMNS (2007) Vitamin C: a highly effective treatment for colds. http://orthomolecular.org/resources/omns/v03n05.shtml.

OMNS (2009) Vitamin C as an antiviral http://orthomolecular.org/resources/omns/v05n09.shtml.

Taylor T (2017) Vitamin C material: where to start, what to watch. OMNShttp://www.orthomolecular.org/resources/omns/v13n20.shtml.

Yejin Kim, Hyemin Kim, Seyeon Bae et al. (2013) Vitamin C is an essential factor on the anti-viral immune responses through the production of interferon-α/β at the initial stage of influenza A virus (H3N2) infection. Immune Netw. 13:70-74. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23700397.


Cannell JJ, Vieth R, Umhau JC et al. (2006) Epidemic influenza and vitamin D. Epidemiol Infect. 134:1129-1140. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16959053.

Cannell JJ, Zasloff M, Garland CF et al. (2008) On the epidemiology of influenza. Virol J. 5:29. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16959053.

Ginde AA, Mansbach JM, Camargo CA Jr. (2009) Association between serum 25-hydroxyvitamin D level and upper respiratory tract infection in the Third National Health and Nutrition Examination Survey. Arch Intern Med. 169:384-390. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19237723.

Martineau AR, Jolliffe DA, Hooper RL et al. (2017) Vitamin D supplementation to prevent acute respiratory tract infections: systematic review and meta-analysis of individual participant data. BMJ. 356:i6583. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28202713.

Urashima M, Segawa T, Okazaki M et al. (2010) Randomized trial of vitamin D supplementation to prevent seasonal influenza A in schoolchildren. Am J Clin Nutr. 91:1255-60. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20219962.

von Essen MR, Kongsbak M, Schjerling P et al. (2010) Vitamin D controls T cell antigen receptor signaling and activation of human T cells. Nat Immunol. 11:344-349. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20208539.

Fraker PJ, King LE, Laakko T, Vollmer TL. (2000) The dynamic link between the integrity of the immune system and zinc status. J Nutr. 130:1399S-406S. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10801951.

Liu MJ, Bao S, Gálvez-Peralta M, et al. (2013) ZIP8 regulates host defense through zinc-mediated inhibition of NF-кB. Cell Rep. 3:386-400. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23403290.

Mocchegiani E, Muzzioli M. (2000) Therapeutic application of zinc in human immunodeficiency virus against opportunistic infections. J Nutr. 130:1424S-1431S. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10801955.

Shankar AH, Prasad AS. (1998) Zinc and immune function: the biological basis of altered resistance to infection. Am J Clin Nutr. 68:447S-463S. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/9701160.

Beck MA, Levander OA, Handy J. (2003) Selenium deficiency and viral infection. J Nutr. 133:1463S-1467S. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12730444.

Hoffmann PR, Berry MJ. (2008) The influence of selenium on immune responses. Mol Nutr Food Res. 52:1273-1280. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18384097.

Steinbrenner H, Al-Quraishy S, Dkhil MA et al. (2015) Dietary selenium in adjuvant therapy of viral and bacterial infections. Adv Nutr. 6:73-82. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25593145.

Hemilä H, Chalker E. Vitamin C for preventing and treating the common cold.
Cochrane Database Syst Rev. 2013 Jan 31;(1):CD000980. doi:
10.1002/14651858.CD000980.pub4. Review. PubMed PMID: 23440782.
Righi NC, Schuch FB, De Nardi AT, Pippi CM, de Almeida Righi G, Puntel GO, da 
Silva AMV, Signori LU. Effects of vitamin C on oxidative stress, inflammation,
muscle soreness, and strength following acute exercise: meta-analyses of
randomized clinical trials. Eur J Nutr. 2020 Mar 11. doi:
10.1007/s00394-020-02215-2. [Epub ahead of print] Review. PubMed PMID: 32162041.

Kim TK, Lim HR, Byun JS. Vitamin C supplementation reduces the odds of
developing a common cold in Republic of Korea Army recruits: randomised
controlled trial. BMJ Mil Health. 2020 Mar 5. pii: bmjmilitary-2019-001384. doi: 
10.1136/bmjmilitary-2019-001384. [Epub ahead of print] PubMed PMID: 32139409.

Hawkins J, Baker C, Cherry L, Dunne E. Black elderberry (Sambucus nigra) supplementation effectively treats upper respiratory symptoms: A meta-analysis of randomized, controlled clinical trials. Complement Ther Med. 2019;42:361–365. doi:10.1016/j.ctim.2018.12.004

Hercberg S, Galan P, Preziosi P, Bertrais S, Mennen L, Malvy D, Roussel AM,
Favier A, Briançon S. The SU.VI.MAX Study: a randomized, placebo-controlled trial
of the health effects of antioxidant vitamins and minerals. Arch Intern Med. 2004
Nov 22;164(21):2335-42. Erratum in: Arch Intern Med. 2005 Feb 14;165(3):286.
PubMed PMID: 15557412.


START TYPING AND PRESS ENTER TO SEARCH