De rotatorcuff is een manchet van pezen rond de schouderkop. Deze manchet zorgt voor de stabiliteit en beweging van de schouder. Bij het werpen van een bal, slaan van een golfslag, landurig werk boven de schoudergordel of een zware koffer vasthouden worden zwaar belast.

Een bekend beeld is een peesontsteking (tendinitis) van de rotatorcuff,  al dan niet samengaand met een slijmbeurs ontsteking (bursitis).

AC JointRotatorCuff 2
Schouderpezen, Rotatorcuff

Slijmbeursontsteking  (Bursitis)

De verschijnselen van een acute slijmbeursontsteking kunnen opkomen in uren of enkele dagen vaak zonder aanwijsbare oorzaak of na een overbelasting. De pijnklachten zijn vaak heftig en storen de nachtrust geregeld. De pijn zit vaak in de schouder en kan naar de arm uitstralen. Omdat het in dit geval gaat om een overmatige nutteloze en pijnlijke onsteking van de slijmbeurs werkt een injectie met een ontstekingsremmer vaak goed en is vaak afdoende. De klachten verdwijnen dan vaak binnen enkele uren tot dagen.

Peesontsteking/peesletsel (Tendinitis) van de rotatorcuff

De klachten van een peesletsel van de schouder zijn vaak gekoppeld aan bewegingen van de schouder. Pijnlijke bewegingen zijn de arm zijdelings optillen, bewegingen boven het hoofd, op de arm liggen, …   Iets uit een hoge kast pakken, golven, een maxicosi optillen, … Het kan allemaal pijnlijk worden.

De traditionele behandeling is een injectie met corticosteroïden (cortison), een ontstekingsremmer. Hoewel dit in sommige gevallen goed kan helpen zitten er een paar haken en ogen aan.

Een betere behandeling voor langdurige peesklachten is prolotherapie. De behandeling bestaat uit een serie injecties met een glucose-oplossing van de aangedane pees, omliggende pezen en ligamenten. Dit stimuleert de lokale lichaamseigen genezingsreactie die het aangedane verzwakte peesweefsel kan herstellen. Dit genezingsproces neemt vaak een paar weken in beslag.

Vermijd bewegingen boven schouderniveau zoals borstcrawl, ramen zemen, … tijdens de klachtenperiode.

Wanneer het proces van slijtage en letsel vordert kan een cuff-ruptuur optreden.

Ruptuur of scheur van de rotatorcuff.

Bij patienten > 60 jaar wordt regelmatig een scheur van de rotatorcuff gezien.

Men kan dit vergelijken met een oude elastiek die elasticiteit verloren heeft en bij een belasting scheurt i.p.v. terugveert.

Als eenmaal een scheur heeft opgetreden komt er op de overgebleven pezen een grotere kracht te staan, wat het risico op een nieuwe scheur verhoogd. Dit is een groot risico bij actieve patiënten die graag nog golfen , tennissen ,…

Meeste patiënten met complete scheur van de rotator cuff kunnen hun arm door krachtverlies niet zelfstandig optillen.

Zelfs dagelijkse activiteiten worden bemoeilijkt, met name tennissen en golfen zijn slechte sporten.

BLOG: Operatie voor rotator cuff weinig zin?

Dit scenario trachten we te voorkomen! Door middel van prolotherapie aan de overgebleven pezen kunnen we deze verstevigen, ontstekingen genezen en beschermen tegen belasting om een verdere scheur te voorkomen.

Bertrand H, Reeves KD, Bennett CJ, Bicknell S, Cheng AL. Dextrose Prolotherapy
Versus Control Injections in Painful Rotator Cuff Tendinopathy. Arch Phys Med
Rehabil. 2016 Jan;97(1):17-25.
Lee DH, Kwack KS, Rah UW, Yoon SH. Prolotherapy for Refractory Rotator Cuff
Disease: Retrospective Case-Control Study of 1-Year Follow-Up. Arch Phys Med
Rehabil. 2015 Nov;96(11):2027-32.

START TYPING AND PRESS ENTER TO SEARCH