Orthopedische geneeskunde is een hands-on benadering van diagnostiek en niet-chirurgische behandeling van rug- en gewrichtsklachten.
De huidige vorm is gebaseerd op het werk van Dr. James Cyriax, Dr. Thomas Dorman, Dr. George Hackett, Dr. Milne Ongley, Dr. Thomas Ravin, de American Association of Orthopedic Medicine en in Nederland Dr. Jan Mens, Dr. Nico de Wolf en de Vereniging Artsen Orthopedische Geneeskunde.

Veel patiënten met klachten van het bewegingsapparaat vallen tussen wal en schip. Hun klachten zijn te erg of te langdurig voor de fysiotherapeut en huisarts en zijn niet geschikt of nog niet ernstig genoeg voor een operatie. Orthopedische Geneeskunde is het specialisme dat deze groep patiënten kan helpen.

 

Dr. Jan Mens te Leiden, mijn leermeester.
Dr. Jan Mens te Leiden, mijn leermeester.

In onze diagnostiek is het uitvragen van de klachten en een uitgebreid en nauwkeurig lichamelijk onderzoek van functionele anatomie in beweging van zeer groot belang, waar nodig aangevuld met echografisch bewegingsonderzoek. Orthopedische Geneeskunde is een intellectueel bevredigend en uitdagend vak omdat we onze diagnose met onze ogen, oren en handen stellen. Soms zijn de letsels klein en zonder zichtbare of tastbare afwijkingen. Echografie andere beeldvormende technieken gebruiken we enkel als bevestiging van onze diagnose.

Behandelingen binnen de Orthopedische Geneeskunde vallen in drie categorieën: injectietherapie, manuele therapie en medicamenteuze behandeling.

De nadruk van Orthopedische Geneeskunde methode Cyriax ligt op injecties met corticosteroïden, een sterke ontstekingsremmer.

In Nederland heeft Dr. Jan Mens als arts orthopedische geneeskunde veel onderzoek gedaan naar de oorzaak en behandeling van bekkeninstabiliteit na zwangerschap. Dit resulteerde in een groot aantal publicaties waaronder recentelijk een onderzoek gezamenlijk met Dokter Mulder.

De Vereniging van Artsen Orthopedische Geneeskunde fungeert als kenniscentrum in Nederland op gebied van injectietherapie bij orthopedische aandoeningen. Jan Mens en Björn Mulder verzorgen nascholing in injectietherapie voor huisartsen en specialisten in het Skillslab van het Erasmus MC.

START TYPING AND PRESS ENTER TO SEARCH