Een pijnlijke bobbel aan de voorkant onder de knie waar de kniepees op het onderbeen aanhecht, kniepijn tijdens of na het sporten, pijn bij het traplopen, pijn bij het uitstrekken van de knie en kniepijn bij het zitten op de hurken of op de knieën.

Osgood Schlatter
Osgood Schlatter Pijn

Deze klachten bij sportieve kinderen en adolescenten tussen 8 en 15 jaar oud kunnen wijzen op de aandoening van Osgood Schlatter.

Tijdens de groei van het skelet moeten alle spieren en pezen meegroeien. Als de kniepees hard aan het groeiende scheenbeen trekt kan de aanhechting overbelast worden. Hierdoor ontstaat er pijn en zwelling in het gebied. De zwelling die de patiënten vaak hebben is bot die als reactie op het peesprobleem is gaan groeien. Deze zwelling kan erg pijnlijk zijn, met name als iets er tegen aan stoot of als de patiënt op de knieën gaat zitten.

Hoe kunnen wij kniepijn ten gevolge van Osgood Schlatter behandelen?

De pijn bij Osgood Schlatter wordt vaak uitgelokt door sport, met name hardlopen en springen. In de meeste gevallen wordt aangeraden om rust te houden en om de sportactiviteit te staken tot het skelet uitgegroeid is. De klachten verdwijnen als het skelet niet meer groeit. Dit kan in sommige gevallen alsnog lang duren.

Andere behandelingen zijn pijnstillers of ontstekingsremmers slikken, stretches om de bovenbeenspier te rekken, een kniebrace dragen, …

Als bovenstaande behandelingen niet genoeg verlichting hebben kunnen bieden raden wij sterk aan om de pijnlijke pees te behandelen met Prolotherapie.

Prolotherapie versterkt de aanhechting van de kniepees onder de knie op het scheenbeen. Dit is waar de pijn vandaan komt! Het stimuleert ook andere ligamenten van de knie om te herstellen als we hier instabiliteit van vinden.

Door injecties met glucose lokken we de lichaamseigen genezingsreactie uit. Dit zorgt voor een verbeterde bloeddoorstroming en trekt reparatiecellen aan uit het lichaam om de pijnlijke pees te herstellen. Eens dat de pijnlijke kniepees gerepareerd is en op normale sterkte is kan de patiënt terugkeren naar het oude activiteitenniveau.

Het is wetenschappelijk aangetoond dat we met deze behandeling de jonge sporter sneller kunnen laten herstellen dan door rust, fysiotherapie of een afwachtend beleid.

De behandeling is ontzettend veilig en wordt door de meeste patiënten goed getolereerd.
Iedere patiënt is anders en het herstel kan variëren tussen een aantal weken tot een aantal maanden.

 

Referenties:

Sanderson LM, Bryant A. Effectiveness and safety of prolotherapy injections
for management of lower limb tendinopathy and fasciopathy: a systematic review. J
Foot Ankle Res. 2015 Oct 20;8:57. doi: 10.1186/s13047-015-0114-5. eCollection
2015. Erratum in: J Foot Ankle Res. 2015;8:60. PubMed PMID: 26500703; PubMed
Central PMCID: PMC4617485.
Topol GA, Podesta LA, Reeves KD, Raya MF, Fullerton BD, Yeh HW. Hyperosmolar
dextrose injection for recalcitrant Osgood-Schlatter disease. Pediatrics. 2011
Nov;128(5):e1121-8. doi: 10.1542/peds.2010-1931. Epub 2011 Oct 3. PubMed PMID:
21969284.

START TYPING AND PRESS ENTER TO SEARCH