CMC-1 artrose
Duimartrose

De duim heeft een unieke mobiliteit en door deze grote range of motion (bewegelijkheid) zijn we in staat om iets vast te pakken en vast te houden, maar dit maakt het gewricht ook kwetsbaarder voor slijtage!

Artrose of slijtage van het duimgewricht is een veel voorkomende oorzaak van duimpijn dat kan worden ervaren als invaliderend. Veel dagelijkse dingen zoals een kopje vasthouden, een deksel openschroeven, schrijven of een kleinkind optillen zijn vaak pijnlijk en de patiënt merkt vaak ook krachtverlies van de hand tijdens deze bewegingen. De duim doet vaak gezwollen en stijf aan.

Standaardbehandelingen van dit probleem zijn onder andere het gebruik van ontstekingsremmers in tabletvorm of als injectie. Dit kan de pijn tijdelijk verlichten maar dit heeft in veruit de meeste gevallen geen blijvend effect. Sommige mensen dragen een brace om de duim te ondersteunen en sommige mensen worden verwezen naar een handchirurg voor een gewrichtsvervangende operatie.

Wij zien veel mensen die er niet voor voelen om alsmaar pijnstillers te moeten slikken of met een brace rond te lopen maar voor wie een operatie een brug te ver is. 

Deze mensen zoeken een niet-chirurgische behandeling voor hun probleem die de oorzaak van hun klachten aanpakt.

Prolotherapie is een moderne en veilige behandeling voor pijnklachten ten gevolge van duimslijtage.  Wij passen deze behandeling veelvuldig toe ook voor pijnklachten ten gevolge van artrose van de knie, heup, enkel, rug, …
Prolotherapie stimuleert de lichaamseigen genezingsreactie om de pijnlijke structuren in en om het duimgewricht te genezen.
In de meeste gevallen geeft dit een aanzienlijke verlichting van de klachten, betere bewegelijkheid en een afname van de zwelling rond het duimgewricht.

Echter, er zijn patiënten waarbij dit niet genoeg is, met name als het gewricht  stroef is geworden door de kraakbeenslijtage.
In deze gevallen gebruiken wij aanvullend een injectie met een smeermiddel (hyaluronzuur) die voor smering van het gewricht zorgt en werkt als een schokdemper tussen de twee kraakbeenoppervlaktes.

Het doel van deze behandelingen is langdurige pijnverlichting en het versterken en versoepelen van het duimgewricht.

Referenties:

Spaans AJ, van Minnen LP, Kon M, Schuurman AH, Schreuders AR, Vermeulen GM.
Conservative treatment of thumb base osteoarthritis: a systematic review. J Hand
Surg Am. 2015 Jan;40(1):16-21.e1-6. doi: 10.1016/j.jhsa.2014.08.047. Review.
PubMed PMID: 25534834.

Reeves KD, Hassanein K. Randomized, prospective, placebo-controlled
double-blind study of dextrose prolotherapy for osteoarthritic thumb and finger
(DIP, PIP, and trapeziometacarpal) joints: evidence of clinical efficacy. J
Altern Complement Med. 2000 Aug;6(4):311-20. PubMed PMID: 10976977.

START TYPING AND PRESS ENTER TO SEARCH