Shin splints of bootvliesontsteking van de scheenbenen, is een parapluterm voor alle pijn in het onderbeen dat onder de knie en rond het scheenbeen zit. Het is de plaag van menig athleet, hardloper en tennisspeler. Vaak is het dominante been aangedaan maar het komt met regelmaat aan beide benen voor. We hebben al menig patient weer marathons laten lopen en zelfs mariniers-in-opleiding door hun loodzware training geholpen.

Hoe ontstaan shinsplints?
Er zijn meerdere oorzaken van deze kwaal. Strakke spieren aan de achterkant van het scheenbeen zorgen voor extra stress op de spieren aan de voorkant van het scheenbeen.

Hardlopen op een harde ondergrond of slechte schoenen verhoogt ook de trekkracht op het scheenbeen. De spieren van het onderbeen staan geweldig onder spanning bij een hardloper die alleen op de bal van de voet rent zonder normaal hielcontact. De spieren van de voet en been werken overhuren om de geproneerde voet te stabiliseren en door deze belasting worden weer hoge trekkracht op het scheenbeen.

Shinsplints komt vaak voor bij beginnende hardlopers die hun training niet goed opgebouwd hebben en de ervaren hardloper die plots hun trainingschema of loopstijl omgooien.

Behandeling:
Als rust of het aanpassen van de training niet genoeg helpt moet er verdere actie worden ondernomen.

De aanhechting van de spieren op het botvlies van het scheenbeen wordt behandeld met injectie met geconcentreerde glucose (prolotherapie) om het zelf-genezende vermogen van het lichaam te stimuleren.

Er zal ook worden gekeken naar andere oorzakelijke factoren zoals zwakte van enkelligamenten, dysbalans in de spiergroepen van het onderbeen, …

START TYPING AND PRESS ENTER TO SEARCH