Achillespees tendinose of tendinitis

Achillespees
Achillespees

Sportievelingen die veel hardlopen lopen risico op een blessure van de achillespees. De klachten gaan gepaard met een zwelling van de pees.

Er zijn twee varianten van de aandoening, de Mid-Portion Achillespees Tendinopathie en de tendinopathie van de aanhechting op het hielbeen. Vaak speelt bij de aandoening van de aanhechting op de hiel ook de druk van de rand van de schoen mee.

Bij tendinopathie is de structuur van de pees aangetast door voortdurende belasting en microtrauma, gepaard aan onvolledig herstel. Deze negatieve balans is dus de oorzaak van de degeneratie.  Het is dus mogelijk dat als dit proces te ver gevorderd is dat de pees kwetsbaar is voor verder letsel, zoals een ruptuur. Om dit proces te doorbreken en om de pees weer sterker te laten maken behandelen wij de achillespees met prolotherapie. Dit zijn lokale injecties met glucose en stimuleren het lichaamseigen genezingsvermogen. Na een serie behandelingen is het de bedoeling dat de pees genoeg herstelt om de klachten te doen verminderen, en om de kwetsbaarheid voor verder letsel te verkleinen.

Hoewel ontstekingsremmers in tabletvorm (ibuprofen, diclofenac, naproxen, …) in sommige gevallen de pijn kunnen maskeren, leidt dit niet tot genezing. Een injectie met een ontstekingsremmers wordt voor deze aandoening tegenwoordig vrijwel nooit meer gedaan.

Een van de meest gebruikte zijn excentrische rekoefeningen voor de Mid-Portion tendinose.  Dit kan zelfstandig gedaan worden of worden aangeleerd door een fysiotherapeut.

Referenties:

Sanderson LM, Bryant A. Effectiveness and safety of prolotherapy injections for management of lower limb tendinopathy and fasciopathy: a systematic review.Journal of Foot and Ankle Research. 2015;8:57. doi:10.1186/s13047-015-0114-5.

Maxwell NJ, Ryan MB, Taunton JE, Gillies JH, Wong AD. Sonographically guided
intratendinous injection of hyperosmolar dextrose to treat chronic tendinosis of
the Achilles tendon: a pilot study. AJR Am J Roentgenol. 2007 Oct;189(4):W215-20.
PubMed PMID: 17885034.

Ryan M, Wong A, Taunton J. Favorable outcomes after sonographically guided
intratendinous injection of hyperosmolar dextrose for chronic insertional and
midportion achilles tendinosis. AJR Am J Roentgenol. 2010 Apr;194(4):1047-53.
doi: 10.2214/AJR.09.3255. PubMed PMID: 20308509.

START TYPING AND PRESS ENTER TO SEARCH