De stuit of het staartbeen (coccyx) is een klein botje aan de onderkant van het heiligbeen (sacrum).

Stuitje – Staartbeen – Coccyx – SOURCE

Een val op het zitvlak is de meest voorkomende oorzaak van acute stuitpijn en mensen kunnen hier zowel kort na de val als lang na de val last van houden. Regelmatig zien we ook patiënten die door een verkeerde zithouding of door een bevalling langdurig last van het stuitje hebben gekregen. Onderuit gezakt zitten zet druk op het stuitje in plaats van op de twee zitbeenderen.
Dysfunctie van de bekkenbodemspieren die aanhechten op het stuitje kunnen ook pijn veroorzaken.

Symptomen zijn o.a.:

  • Pijn in het het midden van de billen ter hoogte van de stuit

  • Pijn bij het zitten

  • Pijn bij opstaan uit een stoel

  • Pijn bij het fietsen

  • Pijn bij palpatie van de stuit

Na een val op het stuitje of na langdurig een slechte zithouding te hebben gehad kunnen de ligamenten die het stuitje aan het heiligbeen verbinden opgerekt raken.
Door een pijnlijke onstekingsreactie proberen de verzwakte ligamenten zichzelf te repareren. In de meeste gevallen zakken de klachten na een acuut moment (na een val) weer af tenzij de ligamenten zodanig overrekt zijn dat natuurlijke genezing niet meer mogelijk is. Dit geldt ook voor langdurige rek en strek op de ligamenten door een slechte zithouding. In dit geval komt er nooit een goede genezingsreactie op gang.
We zien vaak de combinatie met zwakte en instabiliteit van de ligamenten van het bekkengewricht (SI-gewricht). Pijn van het SI-gewricht kunnen naar de bil en het stuitje  uitstralen.

Mensen die langdurig last houden van stuitpijn hebben last van de opgerekte pijnlijke ligamenten. In deze gevallen is de behandeling duidelijk.
Door behandeling met Prolotherapie / Proliferatietherapie kunnen we de ligamenten verstevigen van de verzwakte gebieden en u van de pijn af helpen. Een injectie met een ontstekingsremmer is ook mogelijk. Meestal geeft dit permanent resultaat.

 

 

START TYPING AND PRESS ENTER TO SEARCH