Veel pijnklachten zoals rugpijn, nekpijn, uitstraling naar een arm of been, zelfs een hernia, zijn het gevolg van een mechanische blokkade in de wervelkolom. De patiënt voelt vaak zelf dat er iets verdraaid of verschoven is. Dit wekt veel pijnlijke spierspanning en stijfheid op waarvoor de patiënt hulp zoekt. Een veel gemaakte fout is dat er eerst tabletten worden geslikt en geoefend wordt wat de oorzaak van de klachten niet verhelpt!

Vaak behandelde klachten t.g.v. wervelblokkade met eventuele zenuwirritatie zijn: hoofdpijn, nekpijn, pijn uitstralend naar een arm, tintelingen in de arm, pijn tussen de schouderbladen, lage rugpijn, bekkenpijn, bilpijn, uitstraling naar de bil, been, kuit en voet.

De enige manier op deze klachten effectief te behandelen is het vrijmaken van de pijnlijke blokkering van de wervels door middel van manipulaties zodat de pijnlijke spieren kunnen ontspannen. Eventueel aangevuld met dry needling van pijnlijke spierknopen om het spierherstel te bespoedingen. 

Ook gewrichten zoals de schouder, elleboog, pols, duim en de voet kunnen door middel van manipulatie behandeld worden.

 Uiteindelijk bij 75% van de patiënten is deze aanpak genoeg en is het probleem in een paar weken op een natuurlijke manier hersteld.

Bij de overgebleven gevallen zijn de klachten dermate chronisch of ernstig dat er sprake is van instabiliteit van het bekken of wervels. Naast manipulatie en het spierwerk is dan prolotherapie cq injectietherapie nodig is om overrekte instabiele ligamenten te verstevigen om zo de wervelkolom stabiel te houden.

Chiropractie c.q. Manuele Therapie wordt in onze praktijk veelvuldig toegepast. Ons hele team heeft hiervoor diepgaande opleiding en training gevolgd in binnen- en buitenland en is zeer ervaren. Onze behandelingen bestaan uit een mix van chiropractie, manuele therapie en manuele geneeskunde en is gebaseerd op ruim 30 jaar behandelervaring.

Wij geven les in onze methode van manuele therapie aan sportverzorgers en fysiotherapeuten die bij ons de kunst van het vak willen leren. Zie: manueletherapietrainingen.nl 

 Referenties:

Eklund, A., Hagberg, J., Jensen, I. et al. The Nordic maintenance care program: maintenance care reduces the number of days with pain in acute episodes and increases the length of pain free periods for dysfunctional patients with recurrent and persistent low back pain – a secondary analysis of a pragmatic randomized controlled trial. Chiropr Man Therap 28, 19 (2020). https://doi.org/10.1186/s12998-020-00309-6

Bronfort G, Haas M, Evans R, Leininger B, Triano J. Effectiveness of manual
therapies: the UK evidence report. Chiropr Osteopat. 2010 Feb 25;18:3. doi:
10.1186/1746-1340-18-3. PubMed PMID: 20184717; PubMed Central PMCID: PMC2841070.

START TYPING AND PRESS ENTER TO SEARCH