Klachten van een hernia.
Klachten van een hernia.

Een beknelling van een zenuw door een uitstulping van een tussenwervelschijf in de rug (een hernia) kenmerkt zich met pijn naar het been. Dit zijn de mensen die veel pijn hebben in het been, soms gepaard met tintelingen, een doof gevoel in het been, …

Het overgrote deel van de patiënten komen niet in aanmerking voor een operatie!

Als de uitstulping zo groot is dat de blaas- en darmfunctie gestoord worden, aanzienlijk krachtsverlies is, geen gevoel meer is op het zitvlak, (onder andere), vormt dit vaak wel een indicatie voor een spoedoperatie.

Forse uitstulping van een tussenwervelschijf!
Forse uitstulping van een tussenwervelschijf op een MRI.

Wij hebben een gespecialiseerd herniaprotocol. Het doel is om de pijn te verminderen door de ontsteking in de aangedane zenuw te dempen en om de beknelling zo veel mogelijk te verlichten. Door de combinatie van “chemische” en “mechanische” behandelingen hebben wij goed succes.

Vaak krijgen patiĂ«nten van huisarts of neuroloog ontstekingsremmende tabletten mee (zoals diclofenac, naproxen, …) Dit heeft een werking op het gehele lichaam en sommige patiĂ«nten kunnen hier bijwerkingen van krijgen. Met name patiĂ«nten met bloedverdunners moeten de geschikte voorzorgen nemen.  Het is in onze mening beter om de ontstekingsremmers lokaal te laten werken, middels een injectie (corticosteroĂŻden) . Niet alleen kan hiermee een hogere dosis gebruikt worden, eventuele bijwerkingen zijn vaak minder.

De injectie van ozongas is een behandeling waar de laatste tijd veel onderzoek naar gedaan wordt met name in Duitsland en Italië. Het gebruik van ozongas een zeer veilige en effectieve manier om de zenuwirritatie cq ontsteking te behandelen. Het ozongas wordt dichtbij de zenuwwortel gespoten en verspreid zich rond de beknelde zenuw en naar de hernia die de beklemming veroorzaakt. Het ozongas werkt als pijnstiller, ontstekingsremmer en zorgt voor afbraak van uitpuilend tussenwervelschijf materiaal.  De procedure bestaat uit meerdere injecties van het gas in de onderrug. Hoewel het in de meeste mensen kortdurend een drukgevoel en gevoeligheid in de onderrug kan geven wordt de behandeling goed uitgehouden.

Vroeger werd er bedrust geadviseerd bij een hernia omdat liggen op de rug druk van de tussenwervelschijf (discus) met de uitstulping af haalt. Hierdoor kan de uitstulping afnemen, hopelijk genoeg om de klachten te doen afnemen. Met de decompressietafel geven we tractie op de wervelkolom en kunnen we de druk van de tussenwervelschijven af halen en zelfs negatieve druk opbouwen. Het idee is dan dat als de tussenwervelschijf opgerekt wordt dat de uitstulping afneemt en er weer vocht in de discus kan komen.

Referenties:

Paoloni M, Di Sante L, Cacchio A, Apuzzo D, Marotta S, Razzano M, Franzini M, 
Santilli V. Intramuscular oxygen-ozone therapy in the treatment of acute back
pain with lumbar disc herniation: a multicenter, randomized, double-blind,
clinical trial of active and simulated lumbar paravertebral injection. Spine
(Phila Pa 1976). 2009 Jun 1;34(13):1337-44.
Magalhaes FN, Dotta L, Sasse A, Teixera MJ, Fonoff ET. Ozone therapy as a
treatment for low back pain secondary to herniated disc: a systematic review and 
meta-analysis of randomized controlled trials. Pain Physician. 2012
Mar-Apr;15(2):E115-29.
Melchionda D, Milillo P, Manente G, Stoppino L, Macarini L. Treatment of
radiculopathies: a study of efficacy and tollerability of paravertebral
oxygen-ozone injections compared with pharmacological anti-inflammatory
treatment. J Biol Regul Homeost Agents. 2012 Jul-Sep;26(3):467-74.


CLINICAL EXPERIENCE IN THE TREATMENT OF LUMBAR DISK DISEASE,
 WITH A CYCLE OF LUMBAR MUSCLES INJECTIONS OF AN OXYGEN + OZONE MIXTURE

START TYPING AND PRESS ENTER TO SEARCH