Vijf Tekenen Van Ligamentaire Instabiliteit Van De Wervelkolom

Een term die wij regelmatig gebruiken om de oorzaak van rugklachten uit te leggen aan onze patiënten is ligamentaire instabiliteit.

Simpel gezegd zijn de ligamenten de elastieken die de wervels van de wervelkolom stabiel op hun plek en “in het spoor” moeten houden tijdens beweging en zijn strakke ligamenten cruciaal voor de stabiliteit van de wervelkolom.

In dit bericht wil ik vijf tekenen van ligamentaire instabiliteit ten gevolge van slappe overrekte banden van de wervelkolom met u delen:

Nummer 1: De nek of rug kraakt tijdens beweging.

Als u een krak hoort of voelt elke keer dat u uw nek beweegt, de rug uitstrekt of een krak kan uitlokken door een bepaalde beweging te maken, is het waarschijnlijk dat er instabiele segmenten zijn in de wervelkolom. De verslapte ligamenten kunnen de bewegende wervels niet “in het spoor houden”. Als bewegingen dit kunnen provoceren betekent dat de wervels te veel beweging kunnen maken zodat de gewrichtjes in de rug dit geluid kunnen maken.  Deze overmatige bewegingen van de wervels horen te worden verhinderd door stabiele ligamenten. Het is mogelijk dat tijdens een beweging de wervels zodanig verschuiven dat ze blijven blokkeren in een  onnatuurlijke vaak pijnlijke houding. Dit brengt ons op punt nummer 2.

Nummer 2: Het schiet in de rug of nek na een “normale” beweging.

Dit zijn mensen die bij ons komen met de mededeling dat ze “door hun rug gegaan zijn” of dat hun nek op slot zit. Dit kan zijn na een onbenullige beweging zoals het oprapen van een stukje papier van de grond, een sok aantrekken, was uit de wasmachine halen of na een langdurige houding. Wervels zijn tijdens deze beweging zodanig overmatig verdraaid dat ze vast blijven zitten in deze verdraaide houding. Dit resulteert in “spit” en pijn door rek op de ligamenten en forse spierspanningen als reflex op deze blokkade. Hierdoor kunnen  patiënten soms volledig scheef binnen komen.  In deze gevallen is het nodig om de wervelblokkade te verhelpen met chiropractische manipulaties. In veel gevallen zijn manipulaties genoeg om de wervelblokkade vrij te maken en de pijn te verminderen. Nu moeten de ligamenten weer de nodige stabiliteit geven om de bekkengewrichten en wervels weer op hun plaats c.q. in het spoor te houden.

Nummer 3: Ik heb te vaak chiropractische behandeling nodig omdat de klachten te makkelijk terug komen.

Frequente chiropractische behandeling omdat de klachten na een serie behandeling snel terug komen zijn een duidelijke aanwijzing dat de ligamenten instabiel zijn. De ligamenten van de nek of rug zijn blijkbaar niet in staat om de wervelkolom stabiel te houden. Als gevolg hiervan kunnen wervels steeds in de verdraaide positie blijven hangen en blokkeren! Normaal gezien zouden de ligamenten niet eens de wervel mogen toelaten om überhaupt in deze positie te komen! De overrekte ligamenten moeten behandeld worden met prolotherapie om versterkt te worden. Alleen oefeningen die het spiercorset versterken zijn vaak niet genoeg om deze patienten van hun probleem af te helpen. Verslapte banden zijn niet te trainen! Injectietherapie is dan de enige oplossing.

Nummer 4: Ik kan mijn eigen nek of rug laten kraken.

Zelf-manipulatie van de wervelkolom, oftewel zelf de nek of rug willen laten kraken, is eigenlijk een heel slechte gewoonte. Sommige mensen kunnen bijvoorbeeld hun nek zo laten kraken dat het als partytrick wordt gebruikt! Hoewel mensen zeggen dat ze een ontspannen en vrij gevoel hebben na de zelf-manipulatie zien we dat dit kan leiden tot verdere instabiliteit van de nek of rug. Dit resulteert in het nog makkelijker blokkeren van de wervels in een verkeerde positie, waarvoor mensen zichzelf kraken, wat de banden nog verder oprekt, … Hierdoor ontstaat een vicieuze cirkel. Om deze cirkel te doorbreken moet de patient het afleren om steeds zich zelf te willen kraken en moeten wij middels prolotherapie de ligamenten verstevigen. Dit heeft uiteindelijk als doel  de wervels normaal te laten scharnieren, beschermd door stabiele ligamenten om zo de irritante blokkering te voorkomen die weer om een krak vraagt.

Nummer 5: Mijn nek- en rugspieren zijn altijd strak, zelfs in rust.

Een aspect waar ik nog niet over heb gesproken in dit artikel is de rol van spierspanning. Het is niet normaal om spierknopen, triggerpoints of pijnlijke spieraanhechtingen te krijgen rond de wervelkolom. Dit is een teken van ligamentaire instabiliteit van de wervelkolom. De reden dat deze pijnlijke spasmes in spieren ontstaan is omdat ze de rol van de ligamenten moeten overnemen. Als ligamenten niet de stabiliteit verzorgen die noodzakelijk is om wervels op hun plaats te houden worden de spieren gerekruteerd om dit werk over te nemen. Spieren zijn niet gemaakt op constant aangespannen te blijven om de rug, het bekken of de nek te stabiliseren! Na een tijdje zal de spier tekenen van overbelasting vertonen: spierknopen / triggerpoints en aanhechtingspijn. Dit is de reden waarom veel spierknopen vaak niet vanzelf of door massage weg gaan, omdat de onderliggende oorzaak van deze spierknopen niet wordt behandeld! Versterk de ligamenten!

Wij zijn gespecialiseerd in de behandeling van acute en chronische pijnklachten van de wervelkolom. Wij kunnen alle facetten van dit complexe probleem behandelen: de blokkering van bekkengewrichten en wervels door middel van chiropractie, behandeling van spierknopen door middel van massage, dry needling of injecties en de behandeling van instabiele ligamenten door prolotherapie. 

 

About the Author :

Leave a Comment

START TYPING AND PRESS ENTER TO SEARCH