Nieuwe, Effectieve Behandelingen Om Van De Klachten Van Een Hielspoor Af Te Komen

Stekende pijn onder de hiel bij de eerste paar stappen ’s ochtends en na lang zitten, mank lopen en aan het einde van de dag een doffe pijn aan de onderzijde van de hiel. Deze klachten wijzen op een Fasciitis Plantaris/ Hielspoor, veruit de meest voorkomende oorzaak van hielpijn! Deze aandoening komt vaak voor bij mensen van middelbare leeftijd maar ook bij jongere mensen die veel en lang op hun voeten staan.

De Fascia Plantaris is een peesplaat die aanhecht onder de hiel. Door repeterende microtrauma, oftewel herhaaldelijke kleine letsels die niet genoeg genezen, ontstaat er een degeneratie van het peesweefsel waardoor op termijn pijnklachten ontstaan.

plantarfasciitisfeature[1]

Er zijn veel conservatieve (niet-chirurgische) behandelingen die pijnverlichting kunnen geven voor mensen met chronische fasciitis plantaris/hielspoor. Vele onderzoeken suggereren verschillende behandelingen zoals rust, fysiotherapie, stretchen, steunzolen, nachtspalken, ontstekingsremmende medicatie en een operatie. Bijna alle patiënten reageren op conservatieve niet-chirurgische behandeling. Voor een kleine minderheid is een operatie het laatste redmiddel nadat alle andere behandelingen hebben gefaald.

Een van de behandelmogelijkheden die wij in onze praktijk aanbieden is de injectie met een ontstekingsremmer (corticosteroïden) om de pijn en ontsteking van de pees te dempen. Deze injectie werk in het algemeen goed om een tijd verlichting van de klachten te geven.
Als het goed aanslaat kan de injectie herhaald worden echter hier is voorzichtigheid geboden!
Doordat de pijn gemaskeerd wordt kunnen patiënten vaak een stuk beter functioneren, dus: verder en langer lopen, makkelijker hardlopen,… maar! zoals eerder gezegd is de kwaliteit van de pees niet meer optimaal. Er bestaat dus een risico dat de pees verder letsel oploopt tijdens de werking van de ontstekingsremmer door onder meer overenthousiast gebruik. Tijdens de werkingsduur van de ontstekingsremmer moet hardlopen, springen, op de tenen staan etc. zo veel mogelijk vermeden worden.

Prolotherapie werkt op een andere manier. Prolotherapie is een injectietherapie waarbij we door een serie injecties met glucose (een vorm van suiker) de lichaamseigen genezingsreactie stimuleren om de aangedane, gedegenereerde pees weer te herstellen. De oorzaak van de peesklachten is een tekortschietende genezingsreactie. Het is dus logisch dat om de pees te herstellen wij de genezingsreactie weer moeten stimuleren. Het doel met de behandeling is om de peeskwaliteit te verbeteren hetgeen op den duur vermindering van de klachten met zich mee brengt. Hiervoor zijn meerdere behandelingen nodig en gemiddeld een paar weken voor herstel. Nadat de klachten zijn afgenomen kunnen alle activiteiten weer opgepakt worden zonder vrees voor een verhoogde kans op een scheur van de pees.

Platelet Rich Plasma (PRP) is een injectietherapie waarbij we met een concentraat van reparatiecellen en groeifactoren uit het eigen bloed een beschadigde pees of gewricht kunnen behandelen. Recent onderzoek heeft aangetoond dat PRP erg goed helpt om de pijnklachten te verminderen met een langdurig effect.
De theorie achter PRP is dat de eigen biologische groeifactoren in de PRP het genezingsproces stimuleren, nieuwe bloedvaten stimuleren om te groeien (betere doorbloeding), de extracellulaire matrix remodelleren (wondgenezing) en een effect hebben op het aantrekken van andere reparatiecellen (chemotaxis). Dit tezamen heeft een zeer gunstig effect op de gezondheid van de pees.

Leefstijlregels:

Vermijd aanzetten voor een sprintje, springen, op de tenen gaan staan … drukverhogende momenten .

Gedurende de behandeling met Prolotherapie of PRP wordt er aangeraden om zoals gewoonlijk de dagelijkse activiteiten te blijven doen. Activiteiten zoals fietsen, zwemmen, trainen op de elliptical, zijn geen enkel probleem. T.a.v. hardlopen is het verstandig om dit in overleg met ons te doen.

Stijve zolen waarbij de voet niet veel door kan buigen bij het afwikkelen zijn aangeraden om zo veel mogelijk rek en strek van de peesplaat af te halen. Bij het hardlopen zijn goede ondersteunende schoenen belangrijk.

We zien vaak dat de kuitspieren te strak zijn bij mensen met klachten van een hielspoor. Als gevolg van deze spierspanning , staat er meer spanning op de achillespees hetgeen op zijn beurt weer harder trekt aan de Fascia Plantaris, de bewuste peesplaat onder de voet.

Maak een afspraak om een diagnose te stellen en een behandelplan op te stellen aangepast aan uw situatie en behoeftes op te stellen.

Referenties:

Agyekum EK, Ma K. Heel pain: A systematic review. Chin J Traumatol. 2015 Jun
1;18(3):164-9. PubMed PMID: 26643244.

Melvin TJ, Tankersley ZJ, Qazi ZN, Jasko JJ, Odono R, Shuler FD. Primary Care
Management of Plantar Fasciitis. W V Med J. 2015 Nov-Dec;111(6):28-32. PubMed
PMID: 26665894.

Ryan MB, Wong AD, Gillies JH, Wong J, Taunton JE. Sonographically guided
intratendinous injections of hyperosmolar dextrose/lidocaine: a pilot study for
the treatment of chronic plantar fasciitis. Br J Sports Med. 2009
Apr;43(4):303-6. doi: 10.1136/bjsm.2008.050021. Epub 2008 Nov 19. PubMed PMID:
19019908.

Jain K, Murphy PN, Clough TM. Platelet rich plasma versus corticosteroid
injection for plantar fasciitis: A comparative study. Foot (Edinb). 2015
Dec;25(4):235-7. doi: 10.1016/j.foot.2015.08.006. Epub 2015 Aug 22. PubMed PMID:
26362235.

About the Author :

Leave a Comment

START TYPING AND PRESS ENTER TO SEARCH