Hielspoor – Cortisone of PRP?

In een recent artikel over de behandelwijzen van hielspoor schetsen de auteurs een breed beeld over alle mogelijk therapieën.  Ondanks de vele mogelijkheden blijft een hielspoor door zijn chronische karakter een groot probleem is voor artsen. Meeste patiënten zullen een recept krijgen voor diclofenac, ibuprofen of een andere ontstekingsremmer of een ontstekingsremmende injectie. Aan de andere kant zijn er behandelingen die het herstel van deze aandoening juist bevorderen zoals Prolotherapie en Platelet Rich Plasma (PRP).

De onderliggende oorzaak van hielspoor (fasciitis plantaris) zijn herhaaldelijke mini-letsels van de aanhechting van de peesplaat onder de voet op het hielbeen.
Er zijn veel verschillende behandelingen zoals rust, fysiotherapie, stretchen, spalken, zolen, injectietherapie en een operatie. Uit onderzoek bleek dat niet-chirurgische behandeling van hielspoor is in bijna alle gevallen succesvol is.

Als rust en de gebruikelijke behandelingen en adviezen van de fysiotherapeut niet genoeg helpen staan artsen voor de keuze tussen Cortisonen en Platelet Rich Plasma. 

Een Engels artikel vond dat PRP even effectief is als Cortisonen voor pijnvermindering 3 en 6 maanden na de injectie maar dat het effect van PRP niet afnam in verloop van de tijd en dat van corticosteroïden wel. 12 maanden na de injectie was de groep behandeld met PRP significant beter af dan de groep behandeld met Cortisonen. Het effect van PRP komt soms langzaam op gang maar wat een duurzame verbetering geeft voor de pijnklachten en functie van de voet. Door deze gunstige langetermijneffecten is PRP te verkiezen boven Cortisonen.

In onze praktijk zien wij veel verschillende patiënten met verschillende behoeften. Wetenschappelijk onderzoek stuurt onze behandeladviezen maar er wordt altijd eerst gekeken wat het beste past bij de individuele patiënt. Om een zo goed mogelijk traject in te slaan is de behandeling van patiënt A is dus niet altijd het zelfde als de behandeling van patiënt B!

Referenties:

Melvin TJ, Tankersley ZJ, Qazi ZN, Jasko JJ, Odono R, Shuler FD. Primary Care 
Management of Plantar Fasciitis. W V Med J. 2015 Nov-Dec;111(6):28-32. PubMed
PMID: 26665894.
Agyekum EK, Ma K. Heel pain: A systematic review. Chin J Traumatol.
2015;18(3):164-9. Review. PubMed PMID: 26643244.
Jain K, Murphy PN, Clough TM. Platelet rich plasma versus corticosteroid
injection for plantar fasciitis: A comparative study. Foot (Edinb). 2015
Dec;25(4):235-7. doi: 10.1016/j.foot.2015.08.006. PubMed PMID: 26362235.
Vahdatpour B, Kianimehr L, Moradi A, Haghighat S. Beneficial effects of
platelet-rich plasma on improvement of pain severity and physical disability in
patients with plantar fasciitis: A randomized trial. Adv Biomed Res. 2016 Nov
28;5:179. doi: 10.4103/2277-9175.192731. PubMed PMID: 28028519; PubMed Central
PMCID: PMC5157007.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

About the Author :

Leave a Comment

START TYPING AND PRESS ENTER TO SEARCH