Corticosteroïden: Een Machtig Wapen

Corticosteroïden ofwel ontstekingsremmende injecties kunnen zeer succesvol zijn bij toepassing op musculoskeletale aandoeningen. Het is een machtig therapeutisch wapen in de juiste handen. Er zijn patiënten die het als wondermiddel ervaren!
Het kan acute, chronische en moeilijk te behandelen klachten zoals peesonstekingen, slijmbeursonstekingen, frozen shoulder, gewrichtsontsteking bij artrose in knieën en heupen, carpaal tunnel syndroom, … , in een korte tijd verhelpen. Het doel van de behandeling is niet tijdelijke pijnstilling maar langdurige genezing!

Voorwaarde is wel, zoals bij elke medische behandeling, dat de arts die de injecties geeft dit volgens de regels van de kunst doet!
Dit houdt in dat de arts geschoold moet zijn in de juiste diagnosede juiste toepassing van corticosteroïden en een juiste injectietechniek moet hebben. Ervaring en het veelvuldig doen is essentieel voor het succesvol en veilig toepassen van corticosteroïden.
Onder patiënten zijn nogal eens onterechte vooroordelen over corticosteroïden maar bij deskundig gebruik is het een veilige behandeling.
Het alternatief wat vaak gebruikt word zijn ontstekingsremmende tabletten (NSAID’s) zoals diclofenac, ibuprofen, naproxen,… die aangetoond bijwerkingen hebben en veel minder effectief zijn.

Een ontstekingsremmende injectie bestaat uit twee soorten injectievloeistoffen.
Om kort en snel pijnverlichting te hebben gebruiken we een lokaal verdovingsmiddel (lidocaine) , hetzelfde middel wat de tandarts ook gebruikt. Hiermee kunnen we controleren of de injectie op de juiste plaats is geweest, de pijn is dat deels of geheel verdwenen. Als we bijvoorbeeld een frozen shoulder tijdelijk verdoven is onze ervaring dat rekoefeningen en manipulaties van de schouder direct na de injectie minder pijnlijk zijn (want het is verdoofd) en dat de schouder beter opgerekt kan worden. Het verdovingsmiddel werk 1 tot 2 uur.
Corticosteroïden zijn ontstekingsremmende hormonen die in de bijnieren worden geproduceerd. Als wij hier een farmaceutische oplossing van maken voor injectie, in een zalf of in oogdruppels, kunnen allerlei aandoeningen behandeld worden.

Wat kunt u in de praktijk verwachten?

Ontstekingsremmers kunnen snel werken. Veel patiënten voelen na enkele dagen al een aanzienlijke pijnverlichting. Andere patiënten hebben na 14 dagen pas optimaal effect van de injectie. Natuurlijk hangt dit af van het probleem waar u voor komt.

Er zijn geen noemenswaardige negatieve bijwerkingen als de injecties op de juiste manier en voor de juiste aandoeningen worden gegeven. Bij langdurig gebruik of bij gebruik in een hoge doseringen zijn er wel bijwerkingen bekend.

Een aantal onschuldige verschijnselen die regelmatig optreden na een injectie met corticosteroïden zijn:

  • Een blozend, rood of warm gelaat een of twee dagen na de injectie.

  • Een tijdelijke verandering in de menstruatie. Vrouwen die de anticonceptiepil gebruiken, hebben hier meestal geen last van.

  • Tijdelijk verhoogd bloedsuikergehalte, met name belangrijk voor patiënten die insuline-injecties gebruiken voor diabetes. De dosis insuline moet soms tijdelijk worden verhoogd. Dit duurt vaak een dag of 10.

  • De bloeddruk kan tijdelijk stijgen. Er zijn geen aanpassingen nodig aan eventuele bloeddrukmedicijnen.

Na de injectie worden altijd instructies gegeven met betrekking tot het gebruik van het lichaamsdeel. U kunt een aantal algemene leefregels hier nalezen. 

Helaas is deze injectietechniek geen vast onderdeel van de huisartsopleiding. Desondanks wordt het door de huisarts toegepast, wat niet altijd tot goed resultaat leidt. Het principe van “baat het niet, schaadt het niet” gaat hier niet op. Dit is ook de reden waarom we proberen om huisartsen hier in te trainen zodat zij ook met resultaat dit in kunnen zetten.

About the Author :

Leave a Comment

START TYPING AND PRESS ENTER TO SEARCH