Helpt hyaluronzuur voor pijnklachten van versleten gewrichten?

Gewrichtsslijtage of artrose is een steeds vaker voorkomende kwaal waar mensen veel hinder van kunnen ondervinden. Wat wij vaak horen van patiënten met gewrichtsslijtage is dat het aangedane gewricht gevoelsmatig gesmeerd moet worden, alsof het gewricht droog staat.

Verschillende fasen van knieslijtage
Verschillende fasen van knieslijtage

Gewrichten waarbij dit regelmatig voor komt zijn de knie, de heup en het duimgewricht. Met name deze gewrichten komen in aanmerking voor behandeling met hyaluronzuur.

Hyaluronzuur is een dikke gel die werkt als smeermiddel (viscosupplement) en als schokdemper in een gewricht. Een gezond gewricht maakt van nature een soortgelijk smeermiddel aan echter de aanmaak hiervan neemt gestaagd af naar mate een gewricht verslijt en ouder wordt. Dit leidt tot klachten en versnelt het proces van slijtage. Het gewricht heeft in dit geval aanvulling van dit smeermiddel nodig om zo goed mogelijk te kunnen functioneren. Simpel gezegd werkt hyaluronzuur in versleten gewrichten als WD-40 in stroeve scharnieren. Hyaluronzuur is een ontzettend veilig middel omdat het erg lijkt op de natuurlijk voorkomende gewrichtsvloeistof. Wij gebruiken de hyaluronzuur van de hoogste kwaliteit, zuiverheid en werkingsduur.

Links: gewrichtskraakbeen na injectie met hyaluronzuur, Rechts: gewrichtskraakbeen zonder hyaluronzuur
Links: gewrichtskraakbeen na injectie met hyaluronzuur,
Rechts: gewrichtskraakbeen zonder hyaluronzuur

Deze behandeling is uitermate geschikt voor mensen die om medische redenen geen gewrichtsvervangende operatie willen, omdat ze te jong zijn, omdat ze te oud zijn, of simpelweg omdat ze een operatie zo lang mogelijk willen uitstellen!

De behandeling is niet voor iedereen! Het is belangrijk om eerst te oordelen ofdat u in aanmerking komt voor de behandelingen. Dit doen wij door een bewegingsonderzoek van de knie en de revisie van eventuele röntgefoto’s.

Als u in aanmerking komt voor deze behandeling kunt u resultaat gemiddeld tot 6 maanden verwachten, in een enkel geval zelfs tot een jaar. Het moet gemiddeld 3 tot 4 maal per jaar herhaald worden om het gewricht gesmeerd te houden en om klachten af te houden.

Er zijn meerdere factoren die het succes van de behandeling met hyaluronzuur bepalen. Veel mensen met artrose hebben regelmatig ontstekingen in het gewricht en pijnlijke structuren om de knie heen. Dit zijn de mensen die s’ nachts veel pijn hebben, de trap slecht op en af kunnen, niet lang kunnen lopen zonder pijn, waarbij bijvoorbeeld de knie warm en gezwollen is, die weinig kracht kunnen zetten met de duimen, … Een groot deel van de pijnklachten zijn vaak het gevolg van deze onstekingen en pijnlijke structuren eromheen! Een versleten gewricht is extra kwetsbaar voor dit soort problemen.

Als hier niks aan gedaan wordt, dus enkel een injectie met hyaluronzuur in het gewricht wordt gegeven, is de kans groot dat de functie en belastbaarheid van het gewricht niet optimaal onderhouden wordt.
Daarom hebben wij een protocol met een voorbereidend traject die de eventuele ontstekingen, pijnlijke pezen, spieraanhechtingen en ligamenten behandelt. Dit om alle eventuele pijnoorzaken te behandelen.

De behandeling en onderhoud van een versleten gewricht is een doorlopend proces met als doel om een nieuw gewricht zo lang mogelijk uit te stellen of geheel te voorkomen. 

Bekijk de kosten en de vergoedingen en maak een afspraak om te weten of u in aanmerking komt voor de behandeling met hyaluronzuur.

Referenties:

Mar J, Romero Jurado M, Arrospide A, Enrique Fidalgo A, Soler López B.
[Cost-analysis of viscosupplementation treatment with hyaluronic acid in
candidate knee replacement patients with osteoarhritis]. Rev Esp Cir Ortop
Traumatol. 2013 Jan-Feb;57(1):6-14.
Campbell KA, Erickson BJ, Saltzman BM, Mascarenhas R, Bach BR Jr, Cole BJ,
Verma NN. Is Local Viscosupplementation Injection Clinically Superior to Other
Therapies in the Treatment of Osteoarthritis of the Knee: A Systematic Review
of Overlapping Meta-analyses. Arthroscopy. 2015 Oct;31(10):2036-45.e14.
Maheu E, Rannou F, Reginster JY. Efficacy and safety of hyaluronic acid in the management of osteoarthritis: Evidence from real-life setting trials and surveys. Semin Arthritis Rheum. 2015 Dec 2.
Altman R, Lim S, Steen RG, Dasa V. Hyaluronic Acid Injections Are Associated
with Delay of Total Knee Replacement Surgery in Patients with Knee
Osteoarthritis: Evidence from a Large U.S. Health Claims Database. PLoS One. 2015
Dec 22;10(12)
Saccomanno MF, Donati F, Careri S, Bartoli M, Severini G, Milano G. Efficacy
of intra-articular hyaluronic acid injections and exercise-based rehabilitation
programme, administered as isolated or integrated therapeutic regimens for the
treatment of knee osteoarthritis. Knee Surg Sports Traumatol Arthrosc. 2015 Dec
19.
Altman R, Fredericson M, Bhattacharyya SK, Bisson B, Abbott T, Yadalam S, Kim 
M. Association between Hyaluronic Acid Injections and Time-to-Total Knee
Replacement Surgery. J Knee Surg. 2015 Dec 7
Richette P, Chevalier X, Ea HK, Eymard F, Henrotin Y, Ornetti P, Sellam J,
Cucherat M, Marty M. Hyaluronan for knee osteoarthritis: an updated meta-analysis
of trials with low risk of bias. RMD Open. 2015 May 14;1(1):e000071.
Migliore A, Procopio S. Effectiveness and utility of hyaluronic acid in
osteoarthritis. Clin Cases Miner Bone Metab. 2015 Jan-Apr;12(1):31-3.

About the Author :

Leave a Comment

START TYPING AND PRESS ENTER TO SEARCH