U wilt nog geen nieuwe knie maar wel van de klachten af! Wat kunnen wij voor u doen?

Knieslijtage of Knieartrose is een veel voorkomend probleem en niet alleen bij oudere patiënten. Door ernstige knieblessure of na een knieoperatie op jeugdige leeftijd zien wij steeds meer jongere mensen met verschijnselen van gewrichtsslijtage!

Een veelvoorkomend verhaal van patiënten die bij ons komen: Bij aanvang van klachten gaan patiënten naar de huisarts waar ze vaak een  ontstekingsremmer (ibuprofen,diclofenac,…) en een verwijsbrief naar de fysiotherapeut krijgen. Als dit niet genoeg helpt worden ze naar de orthopedisch chirurg gestuurd. De chirurg laat een röntgenfoto maken waarop er slijtage van het gewricht te zien is. Vaak wordt er dan niet gelijk het advies gegeven om een operatie voor een nieuwe knie (gewrichtsvervanging) te gaan doen! Hier zijn vele redenen voor: de patiënt is te jong (een gewrichtsprothese heeft een beperkte levensduur), een operatie wordt op medische gronden niet aangeraden (patiënt is te oud, te zwaar, …) maar de meest voorkomende reden is dat de patiënt zelf een operatie zo lang mogelijk wilt uitstellen!

Deze mensen zoeken een effectieve en veilige behandeling die tussen de zorg van de huisarts/fysiotherapeut en de orthopedisch chirurg zit!

Klachten van knieslijtage kunnen zijn: nachtelijke pijn aan de knie, opstartpijn, pijn bij lang lopen, moeite met de trap op en af gaan, stijfheid, tekenen van ontsteking zoals zwelling, roodheid en warmte, …

Waar het accent van de problemen en de klachten op ligt verschilt van patiënt tot patiënt. Ook verschillen de wensen of doelen van de patiënt, het activiteitsniveau, het verwachtingspatroon, …

Met al deze variabelen kan de behandeling van de versleten knie van patiënt A er heel anders uitzien dan de behandeling van de versleten knie van patiënt B!

We onderscheiden een aantal categorieën in de behandeling van artrose en de bijkomende problemen:

Stap 1: Prolotherapie, ozonbehandeling, ontstekingsremmende corticosteroïd injectie, … 

De eerste stap in de behandeling van pijnlijke gewrichtslijtage is het behandelen van ontsteking in het gewricht (roodheid, pijnlijke stijfheid, zwelling), instabiele ligamenten, pijnlijke pezen, spieraanhechtingen en spierknopen rond het kniegewricht. Dit is in veel gevallen een onmisbare stap, immers de bron van veel pijnklachten ligt juist in deze structuren!

Mocht er gekozen worden voor het gebruik van een injectie met hyaluronzuur vormt deze stap de voorbereidende fase om de pijn op alle mogelijke manieren te verhelpen.

Stap 2: Hyaluronzuur, een smeermiddel voor stijve en versleten gewrichten.

Hyaluronzuur werkt als smeermiddel en een natuurlijke lichte ontstekingsremmer voor het gewricht. Behandeling met een injectie met hyaluronzuur wordt in de meeste gevallen gedaan na een voorbereidende fase die eerst de overtollige ontsteking in het gewricht, pijnlijke pezen en ligamenten rond het gewricht moet helpen.

Stap 3: Platelet Rich Plasma (PRP)

PRP is een concentraat van uw eigen bloed waar we de reparatiecellen en groeifactoren uit isoleren en gebruiken ter injectie in een letsel, in dit geval een versleten knie.  Dit geeft een sterke en natuurlijke stimulans om beschadigd en pijnlijk weefsel zo goed mogelijk te genezen.  PRP is een geavanceerde en sterkste vorm van prolotherapie waar tegenwoordig veel onderzoek naar wordt gedaan. Het wordt steeds duidelijker dat dit veilig en effectief kan worden gebruikt bij gewrichtsslijtage.

We kunnen een versleten gewricht niet meer nieuw maken. 

We kunnen wel de omstandigheden zo goed mogelijk verbeteren en zorgen dat de pijn zo veel mogelijk afneemt!

Een artrotisch en versleten gewricht heeft onderhoud nodig. 

Het is niet zo dat de klachten en slijtage met een prik weg gaan en voorgoed weg blijven. (met nu en dan een uitzondering die de regel bevestigd)

Voor meer informatie lees de pagina’s over de behandelingen, kom naar de informatieavond of maak een afspraak zodat we kunnen inschatten wat de beste behandeling is voor u. 

Referenties

Prolotherapie als behandeling van Knieartrose

Ozoninjectie als behandeling van Knieartrose

Hyaluronzuur injectie als behandeling van Knieartrose

Platelet Rich Plasma (PRP) als behandeling van Knieartrose

Referenties:

Rabago D, Mundt M, Zgierska A, Grettie J. Hypertonic dextrose injection (prolotherapy) for knee osteoarthritis: Long term outcomes. Complement Ther Med. 2015 Jun;23(3):388-95.

Rabago D, Patterson JJ, Mundt M, Kijowski R, Grettie J, Segal NA, Zgierska A. Dextrose prolotherapy for knee osteoarthritis: a randomized controlled trial. Ann Fam Med. 2013 May-Jun;11(3):229-37

Forogh B, Mianehsaz E, Shoaee S, Ahadi T, Raissi GR, Sajadi S. Effect of single injection of Platelet-Rich Plasma in comparison with corticosteroid on knee osteoarthritis: a double-blind randomized clinical trial. J Sports Med Phys Fitness. 2015 Jul 14.

Campbell KA, Saltzman BM, Mascarenhas R, Khair MM, Verma NN, Bach BR Jr, Cole BJ. Does Intra-articular Platelet-Rich Plasma Injection Provide Clinically Superior Outcomes Compared With Other Therapies in the Treatment of Knee Osteoarthritis? A Systematic Review of Overlapping Meta-analyses. Arthroscopy. 2015 Nov;31(11):2213-21.

Hashemi M, Jalili P, Mennati S, Koosha A, Rohanifar R, Madadi F, Razavi SS, Taheri F. The Effects of Prolotherapy With Hypertonic Dextrose Versus Prolozone (Intraarticular Ozone) in Patients With Knee Osteoarthritis. Anesth Pain Med. 2015 Oct 17;5(5):e27585

About the Author :

Leave a Comment

START TYPING AND PRESS ENTER TO SEARCH