Nieuwe Behandelingen Van Heupslijtage en Artrose Van De Heup: Maximaal Niet-Chirurgisch Behandelen Voordat U Onder Het Mes Gaat!

Regelmatig zijn wij patiënten onze praktijk met pijnklachten in de lies, in de bil, aan de zijkant van het bovenbeen en in de regio die mensen aanduiden als de heup.
Regelmatig gaat de pijn gepaard met stramheid en stijfheid met name ‘s ochtends of na een tijdje rust zodat de heup eerst opgewarmd moet worden vooraleer de dag kan beginnen.
‘S nachts kan de nachtrust verstoord worden door pijn bij liggen op de zij of tijdens het omdraaien in bed. Vaak slapen patiënten met een kussen tussen de benen.
Overdag kan tijdens het lopen de pijn opkomen, mannen kunnen het been niet over de fiets zwaaien, lang staat is pijnlijk, lang in een houding zitten is pijnlijk, …
Door de stijfheid kunnen bepaalde bewegingen steeds houteriger worden bijvoorbeeld bij het sporten zoals de golfswing of bij tennis spelen.
Samenhangend met de stijfheid en kraakbeenslijtage kan het heupgewricht crepiteren bij bewegingen, dat wil zeggen krakende geluiden maken bij beweging.
Als gevolg van artrose kunnen er kleine stukjes kraakbeen los komen in het gewricht en kan dit voor een plotse blokkade en acute pijn zorgen die weer overgaat bij het voorzichtig bewegen van het gewricht.

Al deze symptomen kunnen wijzen op artrose van het heupgewricht.

Pijn in de bil, lies en zijkant van de heup en de andere bovenstaande klachten kunnen worden veroorzaakt door het heupgewricht maar wij zien heel vaak ook andere pijnlijke structuren om het heupgewricht heen zoals een ontstoken slijmbeurs, een pijnlijk bekkengewricht, tot de onderrug aan toe.
Zelfs als er op een röntgenfoto slijtage van de heup te zien is hoeft dit nog niet te betekenen dat pijn in deze regio persé van het heupgewricht komt! Kortom, een goede diagnose kan men niet stellen zonder een grondig lichamelijk onderzoek!

De gemiddelde behandeling van klachten ten gevolge van heupartrose is fysiotherapie en een kuur ontstekingsremmende tabletten. Hoewel het in sommige gevallen verlichting tijdelijke verlichting kan bieden is deze behandeling vaak niet genoeg.
Veel patiënten hebben meer gespecialiseerde zorg nodig maar om zich gelijk aan te melden voor een heupoperatie is voor de meeste mensen een brug te ver.

Wij zijn van mening dat alle klachten van het bewegingsapparaat in eerste instantie maximaal conservatief – niet-chirurgisch – behandeld horen te worden.

Een consult begint altijd met het vraaggesprek gevolgd door een uitgebreid lichamelijk onderzoek en het bekijken van eventuele röntgenfoto’s of andere beeldvorming. Tijdens dit onderzoek zal worden uitgemaakt wat voor u het beste behandeltraject is.

Als het gewricht goed mobiel of zelfs instabiel is, omringd is met pijnlijke pezen, pijnlijke spieraanhechtingen , als er sprake is van bijkomende bekkeninstabiliteit of pijn uitstralend vanuit de onderrug, wordt er gekozen voor Prolotherapie. Door een serie behandelingen stabiliseren we de heupligamenten, worden chronische peesletsels en pijnbronnen buiten het heupgewricht zoals het SI-gewricht of facetgewrichten van de onderrug behandeld. Prolotherapie is uitermate geschikt voor actieve en sportieve patiënten die door allerlei redenen al op jonge leeftijd een heupletsel hebben opgelopen.

Als het gewricht al wat stroever en erg pijnlijk geworden is ten gevolge van een overmatige ontsteking (capsulitis) van de heup is een serie injecties met een ontstekingsremmer (corticosteroïden) een goede oplossing. Vergelijk het met een brandje die geblust moet worden. In de meeste gevallen zijn een aantal opeenvolgende injecties nodig, een aantal emmers water op het vuurtje, om deze overmatige ontsteking te dempen om het lichaam de kans te geven om zichzelf te herstellen.
Als op deze manier de ontsteking onder controle te houden is zonder dat deze injecties te vaak nodig zijn en als de ontsteking niet te makkelijk terug komt, zijn patiënten vaak erg goed geholpen.

Als de ontsteking wel te vaak terug komt of als er wordt geoordeeld dat er meer nodig is dan ontstekingsremming alleen, gebruiken we een natuurlijk smeermiddel voor het gewricht.
Hyaluronzuur is een dikke gel die gebruikt wordt om klachten ten gevolge van artrose te bestrijden. Behalve het gewricht te smeren werkt hyaluronzuur ook licht anti-inflammatoir en worden de slijmvliezen in het gewricht gestimuleerd om zelf meer smeermiddel aan te maken (het zogenaamde boostereffect). Hyaluronzuur kan een lange tijd zijn werking doen in het gewricht, is ontzettend veilig en heeft zeer weinig nadelen. Uit meerdere onderzoeken blijkt dat door regelmatige behandeling met hyaluronzuur een eventuele heupoperatie een paar jaar uitgesteld kan worden en in goede kandidaten voor de behandeling zelfs langer. Afhankelijk van persoon tot persoon moet de hyaluronzuurinjectie 2 tot 4 keer per jaar worden herhaald.

Het meest krachtige middel tot onze beschikking om artrose te behandelen is Platelet Rich Plasma (PRP). Bij deze behandeling nemen we bloed bij u af, spinnen we het bloed in en centrifuge en isoleren we de reparatiecellen (bloedplaatjes) en groeifactoren. Dit geconcentreerde product injecteren we in het gewricht of ter plaatse van het letsel en geven we hierbij een sterke stimulans voor genezing.
Hoewel wij niet van mening zijn dat er nieuw gewrichtskraakbeen wordt aangemaakt, heeft PRP zonder twijfel een sterk positief effect op de gezondheid van het gewricht. De PRP-injecties worden in een serie gegeven en meestal in combinatie met prolotherapie om ook alle omliggende structuren te behandelen.

Tenslotte hebben het probleem van pijn in de heupregio NA een gewrichtsvervangende operatie. Bij het de plaatsen van een nieuwe heup haalt men de pijn het versleten heupgewricht zelf natuurlijk weg. Wat er echter wel vaak blijft bestaan is pijn uit structuren om de heup heen! We zien regelmatig patiënten met het probleem van chronische post-operatieve pijn. Dit kan zijn van een probleem die voor de operatie al aanwezig was, zoals uitstraling uit een SI-gewricht (bekkengewricht) en lage rug of pijnlijke spieraanhechtingen en/of pezen. Post-operatieve pijn kan ook het gevolg zijn van een probleem of overbelasting die na een operatie ontstaat ondanks een geslaagde operatie. Zelfs een kleine holte met niet-geabsorbeerd bloed die na een operatie is blijven ontstaan kan langdurig pijn geven! Met pijn na een ingreep is het raadzaam om eerst naar de behandelende orthopedisch chirurg te gaan om het probleem voor te leggen gezien de integriteit van de prothese eerst moet worden bevestigd.

Als u op zoek bent naar een niet-chirurgische behandeling voor uw heupslijtage en de pijn en last die daar mee gepaard gaat, maak dan een afspraak.
Kom naar onze informatieavond voor knie- en heupslijtage voor een uitgebreide voorlichting.

About the Author :

Leave a Comment

START TYPING AND PRESS ENTER TO SEARCH