NeuroProlotherapie – Niet Te Verwarren Met Prolotherapie!

NeuroProlotherapie is een injectietherapie ontwikkeld om pijn ten gevolge van irritatie van oppervlakkige zenuwen te behandelen. De behandeling bestaat uit meerdere kleine, oppervlakkige injecties met een milde concentratie glucose of mannitol (vormen van suiker) rond de pijnlijke zenuwen. Door de milde behandelmethode is de behandeling nagenoeg niet pijnlijk en zeer veilig.

Er is gebleken dat glucose en mannitol een effect heeft op de irritatie van een oppervlakkige zenuw. De officiële term voor deze irritatie is neurogene inflammatie. Deze zenuwen zijn beschadigd geraakt worden gevoeliger dan gemiddeld (sensitisatie) door een ongeluk of door langdurige belasting en kunnen pijnklachten veroorzaken. Glucose en mannitol grijpen in op de TRPV1 receptors op de zenuw wat de inflammatie dempt zodat de zenuw kan genezen en weer normaal kan functioneren. Glucose werkt niet als pijnstiller of verdovingsmiddel maar het behandelt de oorzaak van de pijnklachten wat uiteindelijk vermindering van de pijnklachten geeft.

Dit in tegenstelling tot Prolotherapie wat een hoge concentratie glucose gebruikt om in ligamenten, pezen en spieraanhechtingen een inflammatiereactie/genezingsreactie uit te lokken. De enige overeenkomst is dat er glucose gebruikt wordt voor injectie. Neuroprolotherapie en Prolotherapie worden regelmatig in combinatie gebruikt. Het doel van beide behandelingen is om pijn te verlichten door de oorzaak van de klachten te behandelen maar dit gebeurt op twee hele verschillende manieren.

Het is duidelijk aangetoond in recent wetenschappelijk onderzoek dat Neuroprolotherapie effectief is voor chronische lage rugklachten, pijn aan de Achillespees, kniepijn, schouderpijn en elleboogpijn. Tevens zien wij verbetering bij veel meer pijnklachten zoals nekpijn, hoofdpijn en het Syndroom van Maigne.

Maigne Syndroom Pijnlijke Zenuw
Occipitalis Zenuw, Hoofdpijn, Behandeling met Neuroprolotherapie
Occipitalis Zenuw, Hoofdpijn, Behandeling met Neuroprolotherapie
Zenuwen Nekpijn Schouderpijn, Schouderbladpijn
Zenuwen Nekpijn Schouderpijn, Schouderbladpijn

De behandeling wordt wekelijks gedaan en het gemiddeld aantal behandelingen ligt rond 6 keer. Echter dit is zeer afhankelijk van de aandoening.

 

Referenties:

Lyftogt J.  Subcutaneous prolotherapy for Achilles tendinopathy.  Australia’s Musculoskeletal Medicine Journal. 2007; 12:107-109.

Lyftogt J.  Prolotherapy for recalcitrant lumbago.  Australia’s Musculoskeletal Medicine Journal. 2008; 13:18-20.

Lyftogt J.  Subcutaneous prolotherapy treatment of refractory knee, shoulder and lateral elbow pain.  Australia’s Musculoskeletal Medicine Journal. 2007;12:110-112.

Bertrand H, Kyriazis M, Reeves KD, Lyftogt J, Rabago D. Topical Mannitol
Reduces Capsaicin-Induced Pain: Results of a Pilot-Level, Double-Blind,
Randomized Controlled Trial. PM R. 2015 Nov;7(11):1111-7. doi:
10.1016/j.pmrj.2015.05.002. Epub 2015 May 12. PubMed PMID: 25978942.

Yelland MJ, Sweeting KR, Lyftogt JA, Ng SK, Scuffham PA, Evans KA.
Prolotherapy injections and eccentric loading exercises for painful Achilles
tendinosis: a randomised trial. Br J Sports Med. 2011 Apr;45(5):421-8. doi:
10.1136/bjsm.2009.057968. Epub 2009 Jun 22. PubMed PMID: 19549615.

 

 

 

About the Author :

Leave a Comment

START TYPING AND PRESS ENTER TO SEARCH