Prolotherapie

Wat Is Prolotherapie? – Herstel Van Ligamenten En Pezen

Prolotherapie is een minimaal-invasieve, veilige behandeling die de lichaamseigen genezingsreactie stimuleert. Ligamenten zijn de banden die de gewrichten bij elkaar houden en stabiliseert. Pezen verbinden de spieren aan het bot en bewegen de gewrichten. Als ligamenten en pezen beschadigd of opgerekt zijn, veroorzaakt dit pijn.

Acute of chronische pijn van het bewegingsapparaat kan het leven zuur maken voor iedereen die er last van heeft. Misschien wilt een oud letsel slecht genezen of is er geen duidelijk aanwijsbare oorzaak van de klachten. Misschien heeft u veel dingen al geprobeerd zoals rust, fysiotherapie of chiropractie.  Prolotherapie is een in Nederland weinig bekende maar erg effectieve behandeling van musculoskeletale pijnklachten.

De oorzaak van veruit de meeste pijnklachten op orthopedisch gebied zijn beschadigde of instabiele ligamenten, kraakbeen, pezen en spieraanhechtingen. Ongelukken, sportletsels of overbelasting hebben als gevolg dat ligamenten en pezen kunnen scheuren, oprekken en minder elastisch worden. Vergelijk het maar met een oude of overbelaste elastiek die minder belasting kan hebben en makkelijker kan knappen. Complete scheuren moeten chirurgisch gerepareerd worden maar de meeste klachten komen voort uit verzwakte, overrekte, overbelaste en instabiele ligamenten of pezen. 

Verzwakte ligamenten en pezen hebben geen goede invloed op een gewricht. Als de ligamenten en pezen een gewricht niet meer kunnen stabiliseren ontstaat er gewrichtsinstabiliteit. Dit kan als gevolg hebben: pijn, dysfunctie, artrose, kraakbeenschade en dus nog veel meer chronische problematiek.

In tegenstelling tot pijnstillers behandelt prolotherapie de oorzaak van veel pijnklachten omdat het de pijnlijke pezen en ligamenten helpt genezen. Ligamenten hebben een slechte natuurlijke genezingscapaciteit door een slechte bloedvoorziening. Als een ligament beschadigd of opgerekt raakt geneest het vaak maar gedeeltelijk. Als je dit vergelijkt met een spierletsel of wondje op de huid genezen deze letsels in de regel snel door hun goede bloedvoorziening.

Als er letsel is opgetreden van een pees, ligament, gewricht of spieraanhechting reageert het lichaam met een ontstekingsreactie. De ontstekingsreactie (inflammatie) is de natuurlijke manier van het lichaam om schade te repareren! Verwar dit niet met een bacteriële infectie, waarbij een bacterie de ontsteking veroorzaakt.
Na een acuut spier-, pees- of ligamentletsel is het dus geen goed idee om ontstekingsremmende medicatie (NSAID’s) zoals diclofenac, ibuprofen of naproxen te nemen. Hoewel dit wel pijnstilling kan geven, remmen deze medicijnen de natuurlijke genezingsreactie.

Door de behandeling stimuleren we het immuunsysteem van het lichaam om ter plekke van het chronisch letsel de genezingsreactie/ontstekingsreactie een kickstart te geven. De werking van prolotherapie is dat chronische, slecht genezende letsels door de behandeling weer als “acuut” worden.
Na de behandeling zal de bloedtoevoer verbeteren wat meer reparatiecellen en groeifactoren naar het gebied brengt. Dit proces kan in de dagen na behandeling zorgen voor wat napijn, stijfheid en beursheid.

Prolotherapie is een serie injecties met een geconcentreerde oplossing van glucose gemengd met een tijdelijk verdovingsmiddel. De hoge concentratie van de glucose zorgt voor een osmotische shockreactie op de plek waar geprikt wordt. We maken eigenlijk kleine gecontroleerde wondjes door het prikken zelf. De reactie op de glucose versterkt dit. Glucose is wereldwijd het oudste en meest gebruikte middel gezien de veiligheid en effectiviteit. Er zijn andere stoffen die gebruikt kunnen worden om de genezingsreactie uit te lokken of te stimuleren. Recent is er bijvoorbeeld veel onderzoek naar Ozongas en Platelet Rich Plasma geweest.

Ligamenten en pezen worden hersteld door aanmaak van nieuw gezond weefsel (collageen). Ligamenten en pezen prolifereren, worden dikker en sterker en kunnen weer beter hun taak vervullen. De stabiliteit en functie van rug, nek, bekken en gewrichten verbeteren, allerlei bijkomende problemen zoals overbelaste spieren en spierknopen kunnen ontspannen en de pijn vermindert drastisch.

Wat kunt u verwachten:

Ten eerste evalueren we ofdat u kandidaat bent voor behandeling. Veruit de meeste patiënten hebben goed resultaat zelfs met langdurige chronische aandoeningen. Zoals met elke medische behandeling variëren resultaten en spelen een aantal belangrijke factoren een rol zoals de algehele gezondheid en levenstijlfactoren van de patiënt.
Prolotherapie wordt toegepast op zeer uiteenlopende aandoeningen en elke aandoening heeft een gemiddeld aantal behandelingen nodig. Dit kan variëren van 1-3 behandelingen voor eenvoudige letsels tot meer dan 10 behandelingen voor uitgebreide en ernstige gevallen. Bijvoorbeeld bij de gemiddelde patiënt met rugklachten beginnen we met een serie van 6 wekelijkse behandelingen. Prolotherapie van de wervelkolom wordt altijd in combinatie gedaan met Chiropractie en Manuele Therapie voor de beste resultaten.
Prolotherapie is een veilige behandeling en kent nagenoeg geen bijwerkingen.

Kort overzicht van aandoeningen die baat kunnen hebben van Prolotherapie:

  • Rugpijn, Facetsyndroom, Spit, Acute Rugklachten, Chronische Rugklachten

  • Nekpijn en Whiplash

  • Bekkenpijn, SI-syndroom en Bekkeninstabiliteit

  • Schouderinstabiliteit , Schouderpijn

  • Peesonstekingen , chronische peesproblemen, …

  • Tenniselleboog, Golferselleboog

  • Heuppijn en heupartrose

  • Kniepijn en knieartrose

  • Enkelklachten

  • ….

Bekijk de pagina’s, video’s en blogposts over welke aandoeningen en klachten wij kunnen behandelen!

Referenties:

HACKETT GS, HENDERSON DG. Joint stabilization; an experimental, histologic
study with comments on the clinical application in ligament proliferation. Am J
Surg. 1955 May;89(5):968-73. PubMed PMID: 14361880.

HACKETT GS. Shearing injury to the sacroiliac joint. J Int Coll Surg. 1954
Dec;22(6 Pt 1):631-42. PubMed PMID: 13221832.

Jensen KT, Rabago DP, Best TM, Patterson JJ, Vanderby R Jr. Response of knee
ligaments to prolotherapy in a rat injury model. Am J Sports Med. 2008
Jul;36(7):1347-57. doi: 10.1177/0363546508314431. Epub 2008 Feb 29. PubMed PMID:
18310313; PubMed Central PMCID: PMC3164307.

Maynard JA, Pedrini VA, Pedrini-Mille A, Romanus B, Ohlerking F. Morphological
and biochemical effects of sodium morrhuate on tendons. J Orthop Res.
1985;3(2):236-48. PubMed PMID: 3998899.

Liu YK, Tipton CM, Matthes RD, Bedford TG, Maynard JA, Walmer HC. An in situ
study of the influence of a sclerosing solution in rabbit medial collateral
ligaments and its junction strength. Connect Tissue Res. 1983;11(2-3):95-102.
PubMed PMID: 6224646.

Ongley MJ, Klein RG, Dorman TA, Eek BC, Hubert LJ. A new approach to the
treatment of chronic low back pain. Lancet. 1987 Jul 18;2(8551):143-6. PubMed
PMID: 2439856.

Cusi M, Saunders J, Hungerford B, Wisbey-Roth T, Lucas P, Wilson S. The use of
prolotherapy in the sacroiliac joint. Br J Sports Med. 2010 Feb;44(2):100-4. doi:
10.1136/bjsm.2007.042044. Epub 2008 Apr 9. PubMed PMID: 18400878.

Klein RG, Eek BC, DeLong WB, Mooney V. A randomized double-blind trial of
dextrose-glycerine-phenol injections for chronic, low back pain. J Spinal Disord.
1993 Feb;6(1):23-33. PubMed PMID: 8439713.

Kim WM, Lee HG, Jeong CW, Kim CM, Yoon MH. A randomized controlled trial of
intra-articular prolotherapy versus steroid injection for sacroiliac joint pain.
J Altern Complement Med. 2010 Dec;16(12):1285-90. doi: 10.1089/acm.2010.0031.
PubMed PMID: 21138388.

Hooper RA, Frizzell JB, Faris P. Case series on chronic whiplash related neck
pain treated with intraarticular zygapophysial joint regeneration injection
therapy. Pain Physician. 2007 Mar;10(2):313-8. PubMed PMID: 17387354.

Rabago D, Kijowski R, Woods M, Patterson JJ, Mundt M, Zgierska A, Grettie J,
Lyftogt J, Fortney L. Association between disease-specific quality of life and
magnetic resonance imaging outcomes in a clinical trial of prolotherapy for knee
osteoarthritis. Arch Phys Med Rehabil. 2013 Nov;94(11):2075-82. doi:
10.1016/j.apmr.2013.06.025. Epub 2013 Jul 10. PubMed PMID: 23850615; PubMed
Central PMCID: PMC3812343.

Reeves KD, Hassanein KM. Long-term effects of dextrose prolotherapy for
anterior cruciate ligament laxity. Altern Ther Health Med. 2003
May-Jun;9(3):58-62. PubMed PMID: 12776476.

 

About the Author :

Leave a Comment

START TYPING AND PRESS ENTER TO SEARCH