Injecties Voor SI-Syndroom – Prolotherapie en Platelet Rich Plasma

Het SI-gewricht (bekkengewricht) is een groot gewricht in de onderrug die vaak deel uitmaakt van de oorzaak van lage rugklachten of pijn en uitstraling in de bil en been.
Lage rugklachten, bekkenpijn, bekkeninstabiliteit of SI-syndroom zijn allemaal termen voor hetzelfde probleem. Het SI-gewricht kan net zoals elk ander gewricht een letsel oplopen zoals door een val of trauma, langdurige slechte zit- of werkhouding, overrekking door een bevalling of door normaal gebruik. Dit resulteert vaak in chronische klachten waar patiënten jarenlang mee rond kunnen lopen.

Als fysiotherapie en specifieke oefeningen niet genoeg verlichting geven wordt dit probleem in bijvoorbeeld een pijnpoli vaak behandeld met een injectie met ontstekingsremmer (corticosteroïden). Het voordeel is dat deze injectie soms weken of maanden lang pijnverlichting kan geven. Het nadeel is dat een corticosteroïdinjectie ongewenste bijwerkingen kan hebben zoals lokale schade aan ligamenten, kraakbeen en op de algehele botkwaliteit bij oudere vrouwen.

Een betere oplossing moet gevonden worden om de vaak langdurige pijnklachten te genezen in plaats van tijdelijk de pijn te verlichten. 

Prolotherapie:

Een behandeling waar steeds meer wetenschappelijke positieve resultaten over te vinden is maar die nog veel te weinig wordt toegepast is Prolotherapie. Nieuw in Nederland, maar niet bepaald nieuw in de wereld. Sinds de jaren ’50 worden patiĂ«nten met rugklachten behandeld met deze injectietherapie.
In onze praktijk wordt prolotherapie dagelijks gebruikt voor chronisch en acuut SI-syndroom met erg goede resultaten.
Door injecties met een hoog-gedoseerde glucose-oplossing wordt een lokale genezingsreactie uitgelokt die het letsel van de ligamenten en spieraanhechtingen helpt te herstellen.
Een onderzoek keek naar het verschil tussen prolotherapie en ontstekingsremmende injecties en het resultaat op pijn. Het bleek dat patiënten behandeld met prolotherapie significant betere scores behaalden één jaar na de behandeling.
Een veel betere investering dan het kortdurende pijnstillende effect van corticosteroĂŻden!

Platelet Rich Plasma:

Ik wil in deze blog weer de aandacht vestigen op de andere nieuwkomer, Platelet Rich Plasma, of PRP. Deze injectietherapie gebruikt in plaats van glucose een concentraat van uw eigen reparatiecellen die wij net vóór de injectie uit uw eigen bloed isoleren. Uit klinische ervaring en uit onderzoek blijkt dat deze genezingsreactie minstens even goed en vaak zelfs sterker werkt dan door prolotherapie alleen.
In onderzoek is er naar een groep van 40 patiënten gekeken en zijn PRP  en een onstekingsremmende injectie vergeleken met elkaar. Na drie maanden bleek dat 90% van de patiënten behandeld met PRP significante verbetering van hun klachten bleven houden ten opzichte van een teleurstellende 25% in de corticosteroïden groep. De klachten bij het algemene functioneren ging gemiddeld zelfs achteruit in de corticosteroïden groep na drie maanden terwijl de PRP-groep functioneel steeds meer bleven verbeteren.

Hoewel ontstekingsremmende injecties voor het SI-gewricht nog regelmatig worden toegepast zijn de lange termijnresultaten niet goed vergeleken met behandelingen zoals Prolotherapie en PRP.
In plaats van de pijn en ontsteking te onderdrukken is het beter om de genezing en herstel te stimuleren om het probleem ook daadwerkelijk te verhelpen.

 

 

Referenties:

Murray RC, DeBowes RM, Gaughan EM, Zhu CF, Athanasiou KA. The effects of
intra-articular methylprednisolone and exercise on the mechanical properties of
articular cartilage in the horse. Osteoarthritis Cartilage. 1998 Mar;6(2):106-14.
PubMed PMID: 9692065.
Zhang J, Keenan C, Wang JH. The effects of dexamethasone on human patellar
tendon stem cells: implications for dexamethasone treatment of tendon injury. J
Orthop Res. 2013 Jan;31(1):105-10. doi: 10.1002/jor.22193. Epub 2012 Aug 8.
PubMed PMID: 22886634; PubMed Central PMCID: PMC3498577.
Kim WM, Lee HG, Jeong CW, Kim CM, Yoon MH. A randomized controlled trial of
intra-articular prolotherapy versus steroid injection for sacroiliac joint pain. 
J Altern Complement Med. 2010 Dec;16(12):1285-90. doi: 10.1089/acm.2010.0031.
PubMed PMID: 21138388.
Singla V, Batra YK, Bharti N, Goni VG, Marwaha N. Steroid vs. Platelet-Rich
Plasma in Ultrasound-Guided Sacroiliac Joint Injection for Chronic Low Back Pain.
Pain Pract. 2016 Sep 27. doi: 10.1111/papr.12526. [Epub ahead of print] PubMed
PMID: 27677100.

 

About the Author :

Leave a Comment

START TYPING AND PRESS ENTER TO SEARCH