Last van littekenpijn? Oorzaak vaak oppervlakkige zenuwen!

In de praktijk komen we regelmatig patiënten tegen met pijn in een gebied waar reeds een operatie is geweest. Meestal is de pijn afkomstig van het letsel waarvoor ze geopereerd zijn of blijven patiënten bijvoorbeeld kniepijn houden na het ontvangen van een “nieuwe knie”, waarover ik al eerder heb geschreven.

Het komt echter ook eens voor dat patiënten niet meer van het oude probleem last hebben, maar van het litteken van de operatie. Dit is een specifiek klinisch beeld wat heel simpel gezegd littekenpijn wordt genoemd.

Onder de huid ligt een complex web van oppervlakkige gevoelszenuwen. Deze zenuwen versturen informatie naar de hersenen zoals pijn en aanraking van de huid.
Als er met een operatie een snede gemaakt moet worden, wordt dit web van zenuwen doorgesneden. Dit is te vergelijken met een voetbalnet dat wordt doorgesneden. Probeer naderhand alle touwtjes weer netjes aan elkaar te knopen zoals ze waren vóór de operatie. Zoals u kunt inbeelden gebeurt dat nooit helemaal maar dat geeft gelukkig meestal geen problemen.

In de doorgesneden zenuwen kan een van de zenuwstompjes (neuroom) pijnlijk en ontstoken begint te worden of een zenuwtak in het littekenweefsel knel komt te liggen. Dit kan vervelende en langdurige klachten veroorzaken.

Het litteken zelf is vaak paars, gezwollen en strak aanvoelend. In sterk contract tot wat een litteken eigenlijk hoort te zijn: huidskleurig, niet gezwollen, niet pijnlijk en rustig.

De klachten kunnen variëren tussen een schietende scherpe pijn bij plaatselijke druk of wrijving over de huid, een trekkend gevoel in het litteken, branderige pijn, tintelingen, spontane aanvallen van pijn, verergering bij koude of warmte, doof aanvoelende plek huid rond het litteken, …
Regelmatig zijn deze klachten chronisch en min of meer voortdurend aanwezig.

Vaak zijn onze patiënten met littekenpijn al behandeld met crèmes, pijnstillers, antidepressiva of injecties met corticosteroïden in het litteken om de pijn proberen te verlichten. Vaak zijn er series echo’s geweest, MRI’s, kijkoperaties, … zonder dat er een oorzaak van pijn wordt gevonden.
Het nadeel van deze behandelingen is dat de pijnlijke zenuwen vaak niet sterk genoeg behandeld worden en blijven de klachten terugvallen.

In onze praktijk behandelen wij littekenpijn met Perineurale Injectie Therapie (P.I.T).
P.I.T. is een oppervlakkige injectietherapie ontwikkeld om pijn ten gevolge van irritatie en ontsteking van oppervlakkige zenuwen te behandelen. De behandeling bestaat uit meerdere kleine, oppervlakkige injecties met een milde oplossing van glucose of mannitol (vormen van suiker) rond de pijnlijke zenuw of litteken. Glucose en mannitol hebben een directe werking op de geïrriteerde zenuw door de ontsteking te verminderen. Het heeft geen direct verdovend effect. Het resultaat van de behandeling is een afname van de pijn door het dempen en genezen van de lokale irritatie en ontsteking.

Soms vullen we de behandeling aan met injecties met het verdovingsmiddel procaïne wat een verdovende maar ook een zenuw-ontstekingsremmende werking heeft.
Door de milde behandelmethode is de behandeling nagenoeg niet pijnlijk en zeer veilig.

Er zijn vaak tussen 4 en 6 behandelingen nodig om langdurige verlichting te krijgen.

About the Author :

Leave a Comment

START TYPING AND PRESS ENTER TO SEARCH