Frozen Shoulder, een vervelende kwaal met een goede oplossing.

Van een frozen shoulder kan iemand veel en lang last hebben! Een frozen shoulder gaat gepaard met stijfheid en pijn aan een schouder met uitstraling in voornamelijk de bovenarm. De klachten zijn soms zo heftig dat ze invaliderend zijn voor patiënten, met name als ze fysiek werk hebben. Mensen hebben ‘s nachts klachten dat ze geen houding in bed kunnen vinden, de auto slecht kunnen besturen met de aangedane arm, de arm moeilijk kunnen uitsteken om iemand een hand te geven, dat de pijn vaak in rust niet weg gaat, …

Frozen Shoulder
Frozen Shoulder

Dit wordt veroorzaakt door een overmatige ontsteking van het kapsel van de schouder. Wij noemen het kapsel het geheel van banden die de kop van de arm vast houdt in de schouderkom. Als het schoudergewricht beweegt komt er rek op het kapsel en als het kapsel erg ontstoken en pijnlijk is veroorzaakt dit pijn! Het kapsel verschrompelt als het ware en dit veroorzaakt natuurlijk de stijfheid van de schouder.

 Een van de oorzaken van deze overmatige ontsteking is door het oprekken van deze banden door een val, een acute overstrekking van de schouder of nadat men lang in een onnatuurlijke houding heeft gelegen zoals bijvoorbeeld na een operatie onder volledige narcose.
Veruit in de meeste gevallen is er echter geen aanwijsbare oorzaak voor deze kwaal.

Een frozen shoulder is uitstekend te behandelen met een injectie met een ontstekingsremmer (corticosteroïden) tegen de overmatige ontsteking en ter pijnstilling, in combinatie met stretches en chiropractische manipulaties om de bewegingsvrijheid van het kapsel weer te herstellen.

Recent onderzoek heeft aangetoond dat een injectie met coriticosteroïden een veel beter resultaat heeft dan behandeling met ontstekingsremmende pillen zoals diclofenac, ibuprofen… De behandeling met een injectie is veilig, effectief, lost het probleem van de overmatige ontsteking op en zorgt voor snelle pijnstilling. 

Deze combinatiebehandeling moet in de meeste gevallen een aantal keer worden herhaald.

Referenties, waaronder artikels van de beroepsgroep Orthopedische Geneeskunde

  1. Van der Windt DA, Koes BW, Devilee W, Boeke AJ, de Jong BA, Bouter LM. Effectiveness of corticosteroid injections versus physiotherapy for treatment of painful stiff shoulder in primary care: randomised trial. BMJ 1998;317:1292-6.

  2. Mens JMA, Wolf AN de. Schouderklachten in de huisartspraktijk: een simpele strategie. Ned Tijdschr Geneesk 1998;142:1832-3.

  3. De Jong BA, Dahmen R, Hogeweg JA, Marti RK. Intra-articular triamcinolone acetonide injection in patients with capsulitis of the shoulder: a comparative study of two dose regimens. Clin Rehabil 1998;12:211-5.

  4. Dekker JH, Wagenaar RC, Lankhorst GJ, de Jong BA. The painful hemiplegic shoulder: effects of intra-articular triamcinolone acetonide. Am J Phys Med Rehabil 1997;76:43-8.

  5. Mens JMA, Wolf AN de. Wat is de meest adequate therapie van een zogenaamde frozen shoulder? Respons 1991;2:1-4.

  6. Ranalletta M, Rossi LA, Bongiovanni SL, Tanoira I, Elizondo CM, Maignon GD.Corticosteroid Injections Accelerate Pain Relief and Recovery of Function Compared With Oral NSAIDs in Patients With Adhesive Capsulitis: A Randomized Controlled Trial. Am J Sports Med. 2016 Feb;44(2):474-81. doi:10.1177/0363546515616238. Epub 2015 Dec 9. PubMed PMID: 26657263.

About the Author :

Leave a Comment

START TYPING AND PRESS ENTER TO SEARCH