Knie Artrose Helpen Voorkomen? Neem Genoeg Magnesium!

Interessant nieuw onderzoek laat steeds meer manier zien hoe knieslijtage kunnen behandelen. Mensen met gemiddeld een hogere magnesium-intake hebben minder last van knieslijtage. Als Popeye sterker word door spinazie, waar veel magnesium in zit, kunnen uw knieën dat ook!

Magnesium is een belangrijk mineraal. Samen met calcium speelt het een cruciale rol om sterke botten en spieren te onderhouden. Het lichaam heeft magnesium nodig om calcium ook daadwerkelijk in het bot te krijgen. Magnesium onderdrukt een hormoon (parathyreoïdhormoon) die calcium uit de botten haalt en naar de spieren brengt. Als magnesium en calcium goed in balans zijn wordt een ander hormoon (calcitonine) gemaakt. Calcitonine onderdrukt op een gelijkaardige manier het parathyreoïdhormoon en zorgt voor sterke botten.

Het nadeel is dat magnesium veel minder makkelijk wordt opgenomen en opgeslagen dan calcium. Om de optimale balans te behouden is regelmatige suppletie van groot belang! Een aantal voedingsmiddelen rijk in magnesium zijn bijvoorbeeld: spinazie, yoghurt, pompoenpitten, amandelen, zwarte bonen, avocado’s.
Ik hoor regelmatig dat patiënten magnesium-supplementen slikken. Hoewel het geen kwaad kan is de daadwerkelijke opname van magnesium in gemiddelde preparaten zeer slecht. Om toch meer binnen te krijgen zou je een hogere dosis kunnen innemen ware het niet dat magnesium als laxeermiddel kan werken hetgeen de opname helemaal niet ten goede komt!
Magnesium uit natuurlijke voeding eventueel aangevuld met directe intraveneuze toediening (Myers Cocktail) blijft de beste keuze.

In een groot onderzoek van 2855 proefpersonen werd de magnesium spiegel in het bloed bepaald en keken ze bij deze proefpersonen naar tekenen van knieslijtage op röntgenfoto. Wat bleek dat de groep met het meeste magnesium de grootste kans hadden op sterke, niet-artrotische knieën. Bij een ander recent onderzoek van 2855 proefpersonen lijkt deze regel ook voor calcium te gelden.

Een injectie met magnesium in de knie scoorde zelfs even goed als een injectie met verdovingsmiddel in de knie! Dit wijst op een zeer interessant werkingsmechanisme van magnesium en onderstreept het belang van dit mineraal om de kwaliteit van kraakbeen en bot te beschermen.

Samengevat: 
Het verband tussen knieartrose en de magnesiumspiegel in het bloed komen overeen met de biochemische functie van magnesium in het lichaam. Om artrose en slijtage tegen te gaan is het goed om een gezonde dosis magnesium (en calcium) per dag te nemen via de voeding. Patiënten die wij behandelen met klachten van knieslijtage raden we aan hier zeker op te letten! Een makkelijke manier op iemand in korte tijd op een hoge bloedspiegel te krijgen is met de Myers Cocktail.
Dit blijkt immers uit de legendarische kracht van Popeye door zijn spinazie. Reken maar dat hij geen knieartrose had!

Referenties:

Zeng C, Li H, Wei J, Yang T, Deng ZH, Yang Y, Zhang Y, Yang TB, Lei GH.
Association between Dietary Magnesium Intake and Radiographic Knee
Osteoarthritis. PLoS One. 2015 May 26;10(5):e0127666. doi:
10.1371/journal.pone.0127666. PubMed PMID: 26010333; PubMed Central PMCID:
PMC4444049.
Zeng C, Li YS, Wei J, Xie DX, Xie X, Li LJ, Gao SG, Luo W, Xiong YL, Xiao WF, 
Lei GH. Analgesic effect and safety of single-dose intra-articular magnesium
after arthroscopic surgery: a systematic review and meta-analysis. Sci Rep. 2016 
Nov 30;6:38024. doi: 10.1038/srep38024. PubMed PMID: 27901095.
Li H, Zeng C, Wei J, Yang T, Gao SG, Li YS, Luo W, Xiao WF, Xiong YL, Lei GH. 
Serum Calcium Concentration Is Inversely Associated With Radiographic Knee
Osteoarthritis: A Cross-Sectional Study. Medicine (Baltimore). 2016
Feb;95(6):e2838. doi: 10.1097/MD.0000000000002838. PubMed PMID: 26871857; PubMed 
Central PMCID: PMC4753953.

 

About the Author :

Leave a Comment

START TYPING AND PRESS ENTER TO SEARCH