Blessures IJZEN is misschien niet zo “COOL” 

Het klassieke RICE-protocol: Rest, Ice, Compression and Elevation wordt vaak toegepast op acute blessures. Hoewel het een effectief protocol is voor acute spierverrekkingen of spierscheuren heeft het zijn beperkingen. Ik heb gemerkt dat RICE een verminderd herstel oplevert voor acute ligament of pees kneuzingen.

Spierweefsel heeft een goede bloedvoorziening maar ligamenten en pezen hebben dit maar nauwelijks. Verminderde bloedstroom voor zuurstof, bouwstenen en voedingstoffen zorgt dat slecht doorbloedde structuren meer risico hebben op vertraagde of incomplete genezing. Hieruit resulteren veel chronische problemen.

Als ligamenten of pezen acuut gebleseerd zijn verkies ik het MEAT-protocol.

MEAT staat voor

MOVEMENT: onmidelijk na de blessure moet het gebied weer in beweging zijn. Door de beweging van het aangedane gebied blijft de bloedcirculatie goed.

EXERCISE: begin geleidelijk na de eerste paar dagen met lichte oefeningen van het aangedane lichaamsdeel.

ANALGESIC: gebruik pijnstillers om beter te kunnen oefenen, gebruik echter GEEN ontstekingsremmende medicatie , dit zal het genezingsproces verstoren.

TREATMENT: als het na twee weken niet een heel stuk verbeterd is , zoek dan hulp om het genezingsproces in goede banen te leiden. Dit kan fysiotherapeutische zorg zijn, chiropractische zorg of medische zorg.

WAAROM GEEN IJS?

Het gebruik van ijs of koeling na een weke delen letsel is een oude traditie in de wereld van sportgeneeskunde en ik ben het niet oneens met het gebruik. Echter is in de wetenschap is er weinig bewijs van goed resultaat. Soms wordt er alleen kort na de blessure ijs gebruikt om eventuele bloeding en zwelling tegen te gaan. Kort daarna wordt dan geswitched naar het MEAT-protocol

Sommige wetenschappers geloven dat ijs en ontstekingsremmers een nadelig effect hebben op veel acute ligamentaire blessures. Ligamenten hebben vrijwel geen bloedtoevoer en bijna al hun voedingstoffen krijgen ze via diffusie vanuit het gewricht. Als er schade is moeten de reparatiecellen van het lichaam via het bloed op de plek van de schade kunnen komen, en die bloedtoevoer was al slecht!

Door het koelen van ligamenten en pezen wordt hun metabolisme geremd. Als ligamenten en pezen worden verwarmd neemt hun metabolisme toe wat herstel zal bevorderen.

Wonden genezen door ontsteking (niet te verwarren met een bacteriele infectie) en men moet voorzichtig zijn om deze natuurlijke genezingsreactie te verstoren.

Hoewel te veel of te weinig ontsteking problemen kan geven, is het de enige manier waarop het lichaam wonden of infecties kan genezen.

About the Author :

Leave a Comment

START TYPING AND PRESS ENTER TO SEARCH